Někdy přijde vhod potěšit se nekomplikovaným jazzem...

Někdy přijde vhod potěšit se nekomplikovaným jazzem…

Někdy přijde vhod potěšit se nekomplikovaným jazzem...
Hodnocení čtenářů4 Hlasy
4.7
Hodnocení

Loňský rok byl také u našich polských sousedů mimořádně bohatý. A hlavně kvalitativně! A došlo také na melodický, harmonický jazz, uchu navýsost příjemný. Přesně taková muzika se line z debutového alba formace RAFAŁ JACKIEWICZ QUARTET, vydaného vlastním nákladem, jež se zove „Sometimes“. Prostě někdy se i takový milovník progresivity jako já potěší méně komplikovaným, zvukově neagresivním, ale přesto plnokrevným a kvalitním jazzem…

Tato čtveřice mladých instrumentalistů prostřednictvím sedmi Jackiewiczových skladeb kombinuje moderní jazz s výraznou melodičností až popové či folkové líbivosti, přehlednou harmonií a kompoziční stavbou bez zákrut. Saxofonista Rafał Jackiewicz, který tu hraje na altku a sopránku, je ročník 94 a původem je z Litvy. Jeho kvarteto tvoří pianista Piotr Dziadkowiec, hráč na bezpražcovou byskytaru Maciej Kitajewski a bubeník Michał Dziadkowiec. Ve svou skladbách hostuje trombonista Robert Kosiński.

Rafał Jackiewicz Quintet - Odmęt

Téměř celé album je v lyrické poloze, kvarteto netlačí na pilu, přesto je jejich jazz hutný. Ve vinylové podobě má o jednu skladbu méně. Tou je emočně vystavěná „Nieznana“ se sopránkou a téměř severskou náladou s gradací umocněnou sólovými chorusy saxu a trombonu. Pořadí na vinylu je i změněno oproti CD, ovšem já se budu řídit diskem. Ten otevírá titulní „Sometimes“ se vzdušnou altkou, která nezní tak ostře jako u většiny saxofonistů, a s dynamickým pianem.

Po již zmíněné skladbě „Nieznana“ melodicky přímo rozkvete „On the Way“, v níž se zaskví v sóle i baskytarista. V „Beyond“ opět lahodí altka, protože v nižších rejstřících a nesmírně melodická; postupně dochází ke gradaci, korunované sólem bubeníka. Kompozici „Odmęt“ (nejdelší na albu – 7:31) považuju za nejzdařilejší. Hutné sazby, výrazné téma, výtečná sóla sopránky, trombonu a bicích. Protipólem budiž všeříkající, sedmiminutová „Ballada“ s ponornou altkou, z níž nakonec vytrysknou emoce, a se zvukomalebným sólem baskytary. Závěr výborného alba je pak ve znamení šťavnatého hard bopu v „Suspense“, s říznými sóly a strhující gradací.

Rafał Jackiewicz Quartet - Sometimes

Někdy přijde vhod potěšit se nekomplikovaným jazzem...

RAFAŁ JACKIEWICZ QUARTET: Sometimes

zvuk
Obal
Hudba
Hodnocení čtenářů4 Hlasy
4.7
Hodnocení