Petr Kotík získal ocenění John Cage Award

Petr Kotík získal ocenění John Cage Award

Dne 27. ledna 2022 byla PETRU KOTÍKOVI, skladateli, dirigentovi a flétnistovi, udělena v USA prestižní cena John Cage Award. Tuto cenu udílí newyorská Foundation for Contemporary Arts / Nadace pro soudobé umění, ve zkratce FAC.

Včera ve večerních hodinách oznámila FCA pro rok 2022 ocenění, která udělila 20 umělcům v pěti disciplínách: v oblasti tance, hudby & sound art, performance & divadla, poezie a výtvarném umění.

Cena Johna Cage má v rámci ocenění speciální postavení: je cenou výjimečnou – je udělována jednou za dva roky a pouze jednomu umělci (skladatelům, hudebníkům a umělcům „performance art“). Poprvé byla udělena v roce 1992 a mezi 15 laureáty, kteří tuto cenu dostali v minulosti, jsou osobnosti jako Meredith Monk, Toshi Ichiyanagi, Phill Niblock, Pauline Oliveros, Robert Ashley, Earle Brown, Christian Wolff, Takehisa Kosugi nebo David Tudor. Petr Kotík je doposud jediným evropským umělcem, který cenu Johna Cage obdržel.

Od Foundation for Contemporary Art (FCA) obdržel Petr Kotík cenu už v roce 1996, a to Grant to Artists, kterou získává každý rok hned několik umělců.

Posláním Nadace pro současné umění (FCA) je od doby jejího založení v roce 1963 povzbuzovat, sponzorovat a propagovat inovativní práci v umění, která je vytvořena a prezentována jednotlivci, skupinami a organizacemi. Nadaci FCA zakládal John Cage a Jasper Johns za podpory umělců jako Robert Rauschenberg, Willem de Kooning, Marcel Duchamp, Alex Katz, Ellsworth Kelly, Roy Lichtenstein, Barnett Newman, Claes Oldenburg, James Rosenquist, Frank Stella, Andy Warhol a desítek dalších.

FCA zůstává jedinou institucí svého druhu vytvořenou a udržovanou umělci ve prospěch ostatních umělců.

Na Jazzportu jsme v minulosti již o Petru Kotíkovi psali.

(Tisková zpráva)