Alfredo Rodríguez a Pedrito Martinez si nás neuvěřitelnou spontánností a ryzí energií doslova omotali kolem prstu
Foto: Barka Fabiánová

Alfredo Rodríguez a Pedrito Martinez si nás neuvěřitelnou spontánností a ryzí energií doslova omotali kolem prstu

Virtuózní pianista Alfredo Rodríguez a brilantní perkusista Pedrito Martinez, oba zároveň svébytní zpěváci, se 21. ledna 2022 představili v sále pražské Novoměstské radnice v dokonalé symbióze. Koncert vystavěli na temperamentním repertoáru alba Duologue a do zasněžené Prahy přivezli nesmírnou radost a vřelost s přívalem afrokubánských rytmů.

Koncert rozjeli pořádně našlapanou peckou Yemaya, ve které hned požádali publikum o zpěv a v níž si Alfredo střihl neuvěřitelné sólo. Po klaviatuře sprintoval ze strany na stranu a ani na chvíli nebylo možné o jeho virtuózní technice zapochybovat. V nadcházející pomalejší kompozici La comparsa se vyznal z lásky ke klasickému kubánskému skladateli Ernestovi Lecuonovi. Procítěné polohy a práce s dynamikou daly pocítit brilantní souhru těchto dvou muzikantů. Po zklidnění hned zase přišlo další našlapané temperamentní číslo. Mezi Alfredem a Pedritem to jiskřilo a jejich interakce a vzájemně sdílená radost z hudby nám dávaly zapomenout na každodenní trápení a těžkosti dnešní doby. Tento večer byl jen a jen o dobré náladě a skvělé muzice. Alfredo se opět blýsknul, tentokráte klasikou načichlým sólem, ze kterého vzešla Pedritova perkusivni smršť. Nechyběl ani letitý hit Quizás, quizás, quizás a při zkombinovaných autorských kompozicích Tocororo a Yo volveré, zavzpomínali na Kubu, vrátili se do dětství a věnovali ji všem imigrantům ve světě. Alfredo v mnohých partech hrál levačkou také bravurní basovou linku, kterou skvěle doplňoval a podbarvoval zvuk dua. A nutno dodat, že zpěváci jsou oba dva taktéž znamenití.

Neuvěřitelnou spontánností a ryzí energií si nás doslova omotali kolem prstu a když na závěr setu zařadili Thriller (ano, ten hit od Michaela Jacksona), ovace ve stoje nebyly nijakou pózou, ale skutečnou upřímnou odezvou na katarzi, kterou nám prostřednictvím svého umění a otevřených srdcí zprostředkovali.

Fotky: Barka Fabiánová