Kubánský trumpetista Carlos Sarduy rozproudí krev adventní Praze

Kubánský trumpetista Carlos Sarduy rozproudí krev adventní Praze

Nejen díky třem cenám Grammy v profesním životopise patří Carlos Sarduy k největším hvězdám současného kubánského jazzu. Se svým kvartetem vystoupí 6. prosince v pražské Novoměstské radnici.

Pokud namátkou uvedeme několik slavných hudebníků, kteří povolali Carlose do svých kapel, bude nám jasné, že jde o prvoligového hráče. Grammy získal díky spolupráci s kubánským pianistou Chucho Valdésem (album Irakere 40, 2016), španělskou zpěvačkou Conchou Buika & Chucho Valdésem (El Último Trago, 2009) a dnes již kultovní kapelou Ojos de Brujo (Techarí, 2007). Hrál s americkou zpěvačkou a basistkou Esperanzou Spalding, izraelskou zpěvačkou Yasmin Levy či portugalskou obroditelkou fada Marizou. Jako sideman natočil Carlos Surday na padesát alb. Jeho trubka zazněla i ve filmech jako La Piel que habito (Kůže, kterou nosím, 2011) legendárního režiséra Pedra Almodóvara.

Ale především je Carlos originálním sólistou, skladatelem a kapelníkem. První sólové album Charly en la Habana natočil už ve svých devatenácti (mezinárodně vyšlo poprvé o něco později v roce 2006) a o kvalitě nahrávky svědčí fakt, že byla několikrát reedována, naposledy v roce 2017. Už na tomto titulu vypomohl svému chráněnci Chucho Valdés, v roli „pouhého“ hvězdného doprovazeče a mentora. Sarduyova zatím poslední deska Luz patřila k nejzajímavějším počinům afrokubánského jazzu roku 2019.

JAZZ I AM Online 2020 | Carlos Sarduy Quintet

Carlos Sarduy se narodil 9. března 1985 v Havaně jako typické zázračné dítě. Na trubku hrál od čtyř let a už v dětském věku vystupoval s řadou kubánský kapel. Jako desetiletý nastoupil na Paulina Concepción Conservatory a po pěti letech pokračoval ve studiu na prestižní Conservatorio de la Música Amadeo Roldán. Už tehdy si ho vybrali do sestavy Chucho Valdés či kapely Interactivo, Afro Cuban All Stars a Los Van Van. Navíc sbíral zkušenosti i v oblasti vážné hudby jako hráč La Orquesta Sinfónica Nacional.

Ve svých dvaceti se Carlos rozhodl pro životní změnu. „Vylodil“ se v Evropě a stal součástí zdejší world jazzové scény. Právě do této doby patří dvěma nominacemi a jednou získanou Grammy korunovaná spolupráce s barcelonskými stylotvornými Ojos de Brujo. Carlos ovšem neztratil spojení ani s Kubou, právě proto participoval na společné desce Buiky a Chucha Valdése.

Carlos Sarduy se neomezuje jen na trubku, ovládá i klávesové nástroje a hru na latinské perkuse, což pravděpodobně předvede i v Praze. V kvartetu ho doprovodí pianista Rolando Luna, kontrabasista a baskytarista Gaston Joyas a bubeník Rodney Barreto.

Koncert proběhne v rámci cyklu Jazz Meets World.