Rachot uvádí další zajímavé koncerty! Přijedou Etran De L’Aïr, Camilla George, Arthur Hnatek či Sophie Hunger...

Rachot uvádí další zajímavé koncerty! Přijedou Etran De L’Aïr, Camilla George, Arthur Hnatek či Sophie Hunger…

Etran De L’Aïr (Niger)

Rachot uvádí další zajímavé koncerty! Přijedou Etran De L’Aïr, Camilla George, Arthur Hnatek či Sophie Hunger...

Neděle 28. listopadu / 20:00 /  MeetFactory

Etran de L’Aïr jsou převážně svatební kapelou usazenou ve městě Agadez, což je obydlená městská část pouště na severu Nigeru. Toto město je známé svou hudební produkcí, obzvlášť v oblasti specifického soundu elektrických kytar a tzv. pouštního blues. Dalšími známými jmény pocházejícími z „města kytar“ Agadezu jsou Mdou Moctar nebo Bombino. Být saharským kytaristou znamená přijmout i určité společenské role. Hudebníci hrají na nejrůznějších slavnostech, jsou najímáni na svatby, křty, večírky nebo dokonce na politické události. Zvuk i repertoár kapely Etran de L’Aïr tvoří směs mnoha hudebních vlivů, spojuje je však snaha o udržení radostného soundu a plynule vnímavého dialogu, který mezi sebou elektrické kytary vedou.

Své album No. 1 nahrála kapela na mobilní telefon. Nahrávka postupně vycházela u Sahel Sounds v rámci série nazvané Music from Saharan WhatsApp jako vůbec první streamovaná deska na známé komunikační aplikaci. Tento experiment kapele pomohl nejen po finanční stránce, ale umožnil i široký dosah směrem k publiku – tvorba kapely se tak rozšířila do celého světa. Časopis New Yorker dokonce nahrávku No. 1 zařadil mezi svá oblíbená alba. 

Etran de L’Aïr nejsou pouze hudební skupinou, jedná se spíš o rodinný klan. V roce 1995 kapelu v saharské poušti založil Aghaly Migi. Ten po léta učil své mladší bratry hrát na různé nástroje a postupně je zapojoval do kapelního provozu. Město Agadez bylo tehdy mnohem menší, i elektřina byla hůře dostupnější než dnes a vlastnit elektrickou kytaru nebylo vůbec obvyklé. Když hudebníci začínali, měli pouze jednu akustickou kytaru, rytmickou sekci tvořila dýňová tykev naplněná vodou, na kterou se hrálo sandálem. Když si zesilovače našli cestu i do Agadezu, hráči modifikovali zvuk akustické kytary pomocí mikrofonu. V posledních deseti letech si kapela rozšířila hudební vybavení o bicí sestavu a několik elektrických kytar. Jak se rozrůstala rodina, rozrůstala se i kapela. Dnes jsou všichni hudebníci v přízni, buď jako bratři nebo alespoň jako bratranci. Počet členů Etran de L’Aïr kolísá mezi třemi až devíti členy.

 

Camilla George (Nigérie / UK) – KONCERT ZRUŠEN!!!

Rachot uvádí další zajímavé koncerty! Přijedou Etran De L’Aïr, Camilla George, Arthur Hnatek či Sophie Hunger...

Úterý 30. listopadu / 19:30 /  Palác Akropolis

Saxofonistka Camilla George se narodila v Nigérii, vyrůstala s hudbou Charlieho Parkera i afrobeatem Fely Kutiho a studovala u světových jazzových osobností v londýnské Trinity College of Music. Prosadila se se skupinou Jazz Jamaica, v níž působila i legenda klasického reggae, kytarista Ernest Ranglin. Její album The People Could Fly získalo před třemi lety čtyřhvězdičkové hodnocení v deníku Financial Times i respekt světové kritiky. Vystupovala na jednom podiu s osobnostmi jako Courtney Pine, Kamasi Washington či Dee Dee Bridgewater. Své poslední studiové album, Ibio Ibio, věnovala nigerijskému etniku Ibio z nějž pocházejí její předkové. 

Camilla George vyrůstala v národnostně smíšené rodině: předkové její matky jsou z Nigerie a Británie, její otec z karibské Grenady. Svůj první saxofon dostala v osmi letech, a když v jedenácti zvítězila v hudební soutěži, ze získaných peněz si zaplatila saxofonové lekce. Právě díky etnicky různorodým umělcům jako je ona získal dnešní britský jazz tak výjimečné renomé: před třemi roky byla Camilla George nominována v kategorii Rising Star v anketě British Jazz Awards, podobně jako saxofonistka Nubya Garcia, jejíž předkové jsou z Guyany a Trinidadu. Dnešní jazzovou scénu v Londýně srovnává Camilla George s érou be-bopu v New Yorku. Hudebníci jako Miles Davis tehdy kombinovali jazz s novými technikami, podobně jako se to děje dnes. Vedle jazzu a nigerijského afrobeatu ovlivnila Camillu George široká plejáda dalších stylů: karibské kalypso, highlife, hip-hop i blues. Vytříbený hudební vkus se promítá i do její domácnosti, kterou sdílí s černým kocourem jménem Coltrane. 

 

SWIMS – Arthur Hnatek (CH)  KONCERT ZRUŠEN/PŘESUNUT!!!

Rachot uvádí další zajímavé koncerty! Přijedou Etran De L’Aïr, Camilla George, Arthur Hnatek či Sophie Hunger...Úterý 7. prosince / 21:00 /  Jazz Dock

Arthur Hnatek (čteno Na-tek) je švýcarský bubeník a skladatel zabývající se také soudobou elektronickou hudbou. Je stálým členem Tigran Hamasyan Trio, Tigram Hamasyan Quintet a Erik Truffaz Quartet. Spolupracoval také se Sophie Hunger, Dhafer Youssef, Donny Mc Caslin, Nate Wood Band a dalšími. Se svým Arthur Hnatek Trio získal v roce 2019 prestižní ocenění ZKB Jazz Prize. Arthur Hnatek v Praze představí svůj sólový elektronický projekt SWIMS, ve kterém se snoubí jeho bubenická improvizace plná zběsilých a zlámaných rytmů v neuvěřitelné rychlosti a přesnosti s klubovou elektronickou hudbou. Hnatek v Praze představí eponymní debutovou desku SWIMS, která vyšla v červnu 2020 na Mouthwatering Records.

 

Sophie Hunger (CH), Hello Forever (USA)

KONCERT ZRUŠEN/PŘESUNUT!!!

Rachot uvádí další zajímavé koncerty! Přijedou Etran De L’Aïr, Camilla George, Arthur Hnatek či Sophie Hunger...Středa 8. prosince / 20:00 / MeetFactory

Před lety ji přirovnávali k Björk, Nico i Joni Mitchell dohromady. Narodila se ve Švýcarsku, vyrůstala v Londýně i Německu. Její uhrančivý hlas očaroval jazzmana Erika Truffaze natolik, že si ji jako zcela neznámou vybral jako předkapelu. Její hořkosladké písně se pohybují na hranici reality, ironie a fantazie, ale bez patosu a sebelítosti. Sophie Hunger byla prvním švýcarským umělcem, vystupujícím na festivalu v Glastonbury, získala ceny Swiss Award a Prix de la Création Musicale de France, koncertovala v Severní Americe s jazzovou hvězdou Madeleine Peyroux i s průkopníky pouštního blues Tinariwen. Sophie Hunger do Prahy přijede se svým nejnovějším albem Halluzinationen, které vyšlo loni. Také sebou přiveze support Hello Forever (USA). Art-popová kapela Hello Forever usazená v kalifornské Topanze ve volnomyšlenkářské komuně vydala v říjnu 2020 debutovou desku s názvem Whatever it Is. Hello Forever kreativně variuje šedesátkovou hudbu Západního pobřeží USA s DIY přístupem. Jejich hudba je neodělitelná od životního stylu a spirituálního přístupu členů kapely. 

 

Veškeré informace a možnost zakoupení vstupenek naleznete na rachot.cz

Zdroj: Výběr z TZ