Klavíristka Hania Rani představí nový projekt s Dobrawou Czocher

Klavíristka Hania Rani představí nový projekt s Dobrawou Czocher

Letošní edice festivalu Spectaculare představí polskou skladatelku Hania Rani v jejím novém projektu s violoncellistkou Dobrawa Czocher. Hania Rani patří mezi největší objevy scény moderní klasiky za poslední roky. V úterý 9. listopadu je na pódiu Paláce Akropolis doplní berlínský harfista a písničkář Andy Aquarius a jeho delikátní meditativní melodie.

Polská klavíristka a skladatelka Hania Rani žije v Berlíně, ale je rodačkou z Gdaňsku. Vystudovala na konzervatoři, ale její hudební lásky od Chopina přes Brubecka až k Radiohead jí zavedly k neortodoxnímu přístupu k tvorbě. Velkou pozornost si získala už debutovým albem Esja z roku 2019, které bylo inspirované a pojmenované podle mohutného islandského pohoří. V Polsku za intimní klavírní nahrávku dostala pět nominací na výroční cenu Fryderyki a podívala se s ní i do Top 75 nejprodávanějších alb v Británii.

Hania Rani & Dobrawa Czocher – Con Moto

Letos v květnu na úspěšnou desku navázala novinkou Home věnovanou hledání klidu v době plné nejistoty.

Věřím tomu, že v nestálých časech se dá klid a mír najít uvnitř nás a „domov“ objevíme kdekoliv. Můžeš procestovat celý svět a přitom nic nevidět. Nejde o to, kam jdeš, ale jak jsi schopný vidět a slyšet věci kolem sebe,“ říká Hania Rani o nové desce, jejíž skladby někdy dosahují parametry filmové hudby.

Ke klavíru přibyly vokály, decentní elektronika a v některých skladbách také basista (Ziemowit Klimek) a bubeník (Wojtek Warmijak). Album Home masteroval v Berlíně Zino Mikorey, který spolupracoval s Nilsem Frahmem a Olafurem Arnaldsem.

Na festival Spectaculare přijede Rani v doprovodu čelistky jménem Dobrawa Czocher, její dávné kamarádky ze  studií na Feliks Nowowiejski v Gdaňsku. Dobrawa Czocher spojuje virtuózní styl hry s bohatou imaginací a jedinečným výrazem. S Rani v roce 2015 natočily album Biała flaga, na němž interpretovaly skladby polského skladatele Grzegorze Ciechowskiho. Nahrávka sklidila velký úspěch, ale hudebnice se vydaly každá svojí cestou, Dobrawa byla dlouhé roky členkou Štětínské filharmonie. Teď se ale jejich osudy znovu spojily – Rani a Dobrawa nedávno podepsaly nahrávací smlouvu s proslulou značkou Deutsche Grammophon, kde by letos v listopadu měly vydat své první společné autorské album. O směřování jejich tvorby určitě hodně prozradí název jejich společného turné – Inner Symphonies, vnitřní symfonie.

Klavíristka Hania Rani představí nový projekt s Dobrawou Czocher
Hania Rani & Dobrawa Czocher

Zároveň budete moci tento večer slyšet umělce Andy Aquarius, což je sólový projekt multiinstrumentalisty a zpěváka Andyho Ozbolta, který využívá strohé aranže harfy a hlasu k vytvoření hypnotických minimalistických písní lehkých jako vzduch. Ozbolt hrál v několika kapelách a produkoval zvláštní hypnagogický pop, pod jménem Andy Aquarius se ale se svou vlastnoručně vyrobenou harfou pohybuje na pomezí ambientu, vážné hudby, new age a folku. Jeho něžné, meditativní písničkářství rozehrává niterné emoce a zároveň posluchače transportuje mimo tento svět – do vesmíru, kde vládne věčný klid a mír.

Je to hudba záchrany. Když zhasnou světla a všechny zásuvky světa přestanou dávat šťávu, na níž běží moderní život, zvuky utichnout. Ale hudba, kterou můžeš slyšet na této desce, ne, protože není závislá na strojích.“ říká o svém aktuálním albu Chapel, které vychází tři dny po jeho vystoupení na Spectaculare a dodává: „Buďte nablízku harfistům, protože zní pořád stejně, jak zněli v časech Babylonu a jak budou ve vzdálené budoucnosti.“

Zdroj: Tisková zpráva