Bratři Ebenové vtipně obohatili jazzfest v Přerově

Bratři Ebenové vtipně obohatili jazzfest v Přerově

38. Československý jazzový festival, Městský dům Přerov, čtvrtek 21. října 2021

Hlavní program 38. ročníku Československého jazzového festivalu zahájil František Kop Quartet, jedna z českých jazzových all-stars kapel. Velmi zkušení muzikanti František Kop – saxofony, Petr Malásek – klávesy, Martin Lehký – baskytara a Pavel „Bady“ Zbořil – bicí představili během svého koncertu v Přerově většinu nápaditých skladeb z jejich nového CD s názvem News of the Past, které bylo také při té příležitosti pokřtěno přerovským Zubrem. Hezký úvod náročného třídenního festivalu.

Michal Kratochvíl: František Kop nám se svým kvartetem představil novou desku News of the Past a na Československém jazzovém festivalu v Přerově se jí také rozhodl po roce pokřtít. Byla to skvělá příležitost, protože se role kmotra mohl ujmout sám Marek Eben, který tak učinil s noblesou sobě vlastní. Kvartet hraje skvěle a řemeslně, je to precizně odvedená práce. Martin Lehký kouzlí na své šestistrunce při sólech a vše se zdá být v naprostém pořádku. Příjemné uvedení do festivalového dění.

Trio Ondřej Kabrna & Flying Hammond spustilo v Přerově parádní, pulzující fusion s řadou rockových postupů. Vedle vynikajícího hammondkáře Ondřeje Kabrny se ve svých improvizacích výborně vyřádil kytarista Kryštof Tomeček, oba hnal dopředu bubeník Jakub Nývlt. Zajímavým zpestřením byla sólo improvizace Ondřeje Kabrny na Humoresku jako vzpomínka na 180.výročí narození Antonína Dvořáka.

Velmi podařené vystoupení, které představilo další české jazzové hvězdy.

Michal Kratochvíl: To druhá kapela večera přinesla do přerovského sálu přímo rockový drive a úplně se změnila energie. Ondra Kabrna & Flying Hammond peláší ostošest a z klidného jazzu do klubu jsme se najednou přenesli někam na stadion, kam by s klidem tato rockem sycená šťavnatá muzika mohla patřit. Ondra při vystoupení vzpomněl i výročí Antonína Dvořáka, koncert zvolnili baladou a pak zase šlápli na plyn až pěkně na podlahu. Vydařené vystoupení.

První festivalový koncert zakončili jedineční Bratři Ebenové, kteří jej obohatili o svoji originální, nápaditou, nenapodobitelnou hudbu doprovázenou dokonalým moderováním Marka Ebena, plným jeho typické noblesy a vtipu. Bratři Marek, Kryštof a David Ebenové střídali různé strunné, dechové, a klávesové hudební nástroje, jak můžete rozpoznat na video ukázce, výborně je doprovázeli Pavel Skála – kytary, Jaromír Honzák – kontrabas a Jiří Zelenka – bicí. Spolu jim to krásně ladilo. Velmi vydařený závěr prvního hlavního koncertu.

Michal Kratochvíl: Bratři Ebenové se postarali o zajímavý úvod vystoupení, když bušili kladivem o železo a báječně tak započali své milé vystoupení. Marek Eben celý koncert uvádí se svérázným humorem a vtipkuje o tom, že je vlastně málokdy zvou na jazzové festivaly. Minimálně jeden jazzman v kapele ale je (Míra Honzák), tak je myslím vše v pořádku. Zahrány byly jak známé hity, tak nové skladby inspirované dobou covidovou. Pozoruhodná byla instrumentálka Klafuty a také velmi vtipné veršované představení kapely.

První večer přerovského festivalu byl jistě kvalitní, ale většina fandů jazzu pravděpodobně čekala hlavně na druhý den.

Na afterparty po hlavním koncertu to v předsálí rozjel naplno AghaRTA Old Stars Band i přesto, že Juraj Bartoš nemohl kvůli covidu přijet. Kapela ve složení Cyrille Oswald – saxofony, Adam Tvrdý – kytara, Ondřej Kabrna – klávesy, Vít Švec – kontrabas, Michal Hejna – bicí, Imran Musa Zangi – perkuse potěšila neúnavné diváky ověřenými jazzovými hity.