Camillle Bertault Quartet koncert v Semaforu

Camillle Bertault Quartet koncert v Semaforu

Camille Bertault Quartet, francouzsko-libanonský kvartet zahraje konečně po několikrát odloženém termínu pražským posluchačům v Semaforu.
Camille Bertault, mladá francouzská zpěvačka, o sobě říká, že zpívá stejně, jako dýchá. Přetékající fantazií a kreativitou francouzsky otextovala mnohé jazzové standardy a zpívá je na koncertech. Za svou strmou kariéru vděčí internetu, velkému urychlovači 20. století.

Jako malá, často zpívala se svým otcem, amatérským jazzovým klavíristou. V osmi letech se posadila za klavír a vydala se na konzervatoř sbírat zkušenosti. Tenkrát ji k tomu přitáhli Ravel, Debussy, Chopin, Scriabin. Kromě toho rozvíjela svou vášeň pro vokalisty z Brazílie (Elis Regina, Djavan, Cesar Camargo) a často poslouchala zpěváky jako je Jeff Buckley, Björk, Fiona Apple, Léo Ferré, Barbara, Serge Gainsbourg.

Když jí bylo dvacet, přišlo vzbouření. Přestěhovala se do třídy dramatu a psala a hrála kousky pro děti. „Začala jsem zpívat v kabaretu, byla jsem něco mezi vypravěčem a hercem. Ale byl to jazz, který mě okouzlil.“ Proto zamířila na Pařížskou konzervatoř, která jí poskytla solidní výcvik harmonie, kompozice a jazzového zpěvu. Za svými spontánními výtvory, kombinovanou improvizací a kabaretními hrami objevila Camille teorii a k Ravelovi se vrátila přes jazz. Sama říká: „Mám potěšení z kombinace všech etap, kterými jsem prošla“.

Další fáze její hudební kariéry plynuly přirozeně: sama natočila a nazpívala část Coltranova standardu z r. 1959 Giant Steps. Video umístila na youtube a záhy jej zhlédlo 730 tisíc lidí. Brzy poté, v roce 2016, se objevilo její první album En vie. Pak ji François Zalacain, šéf amerického labelu Sunnyside, představil Michaelu Leonhartovi a Danu Tepferovi. Michael, trumpetista a multi-instrumentalista produkoval její album Pas de géant (leden 2018), zatímco Dan ji doprovázel na piano. „Oba mluví francouzsky a mají zájem o text,“ říká Camille Bertault, která nechce vytvářet alba, kde hlas slouží jen jako nástroj. Má ráda texty, které dokážou udržet pozornost a mnoho jejích kolegů – saxofonista Stéphane Guillaume, akordeonista Daniel Mille, hráč na trombon Matthias Malher, Christophe «Disco» Minck a Joe Sanders, basisté a bubeník Jeff Ballard na tomto albu zažívají v písních své vlastní dobrodružství. Společně vytvořili více než jen album. Nejde jen o jazz, o vokály nebo nějakou předem nastavenou fúzi: Pas de géant je album o Camille Bertaultové, o její encyklopedické kultuře rozkoše, její chuti k hlasovým kaskádám, její hedvábné citlivosti, její tendenci k akrobacii a její zjevné bezuzdnosti. John Coltrane nemohl její příchod vidět, ale určitě se dívá dolů a usmívá se.

Na tomto druhém pražském koncertě Camille doprovodí vedle pianisty Fady Faraha (s kterým vystoupila v Praze 8. 3. 2019 a okouzlila nejen pány Ondřeje a Jiřího Suchého) ještě Christophe Minck na kontrabas a Pierre Demange na bicí.
Koncert je součástí koncertní série JMW.
Camille Bertault Quartet, 25. 10. 2021, 19.30 hod., divadlo Semafor