Emmet Cohen Trio vtrhlo po lockdownu konečně na pódium
Emmet Cohen - foto: Barka Fabiánová

Emmet Cohen Trio vtrhlo po lockdownu konečně na pódium

Během vynucené koncertní přestávky famózní americký pianista nezahálel. Naopak, díky sérii živelných streamů ze svého obýváku získal po celém světě miliony nových posluchačů. To vše byla ovšem jenom příprava k návratu na scénu. Nic přece nenahradí energii živého koncertního setkání, jak také sám Emmet během koncertu připomenul. Trio 11.10.2021 v Novoměstské radnici v Praze vystoupilo v sestavě Emmet Cohen – piano / Yasushi Nakamura – kontrabas / Kyle Poole – bicí. 

Koncert začali rozverně, ale zpočátku jsem se nemohl zbavit dojmu, že jde o takové klasické jazzování a chvíli trvalo, než si vše sedlo a trio začalo šlapat na plné obrátky. Emmet si připravil setlist složený převážně ze standardů a v tom byl možná zakopaný pes. Vlastní tvorba vždy koncertu dodá na naléhavosti a hloubce, ale to je snad jediná výtka k nakonec vynikajícímu téměř 2 hodiny trvajícímu vystoupení. Je zřejmé, že jsou spolu pánové sehraní a předvádějí mistrnou komunikaci plnou skvělých hráčských momentů. Nejvýrazněji mě zaujala sóla Yasushiho, který v nich byl opravdu nápaditý a melodický a bylo vidět, že skutečně prožívá každičký zahraný tón. Emmet dokazoval, že má techniku hry na piano v malíku a po klávesách létal místy až neuvěřitelnou rychlostí. Tu si střihl ragtime, jindy zabrousil do tanga, pak zase vkusně podbarvoval či doplňoval spoluhráče. Když došlo na jejich představení, Emmet pěl ódy na Yasushiho a označil ho za krále newyorské scény na kontrabas a neopomenul zmínit, že tuto pozici postupně přejal po slovutném nedávno zesnulém Georgi Mrazovi.

V triu je velice důležitá práce s dynamikou a tu pánové zvládají na jedničku, také díky již zmiňované sehranosti. Tu a tam Kyle práskne do činelů, celé trio zesílí, aby se zas vrátilo k původní hlasitosti a takhle si se skladbami pohrávají téměř neustále. Nádherná práce. Ke konci vystoupení nabývalo na obrátkách a došlo i na zařazení autorské skladby Spilling the tea, kterou údajně pro nás živě prezentovali úplně poprvé. Publikum si s Emmetem nadšeně dupalo do rytmu a při ovacích ve stoje si vyžádalo rovnou 2 přídavky. Nejprve ještě zahrálo celé trio a poté nás Emmet poctil sólovou skladbou na závěr. Další nadmíru povedený večer ze série Jazz Meets World!

Fotky: Barka Fabiánová