Po 37 letech se do České republiky vrací legendární americký skladatel a saxofonista Anthony Braxton

Po 37 letech se do České republiky vrací legendární americký skladatel a saxofonista Anthony Braxton

V neděli 10. října 2021 vystoupí v rámci 10. ročníku Prague Music Performance od 19 hodin v pražském Divadle Archa americký experimentální a jazzový skladatel a multiinstrumentalista Anthony Braxton se svým novým souborem Diamond Curtain Wall Trio, ve kterém účinkuje brooklynský akordeonista, zpěvák a skladatel Adam Matlock a
portugalská trumpetistka Susana Santos Silva. V první části večera vystoupí čtyřicetičlenný Ensemble Radost pod vedením švýcarského skladatele Rolanda Dahindena. V ansámblu figurují přední představitelé české experimentální scény, jakými jsou například Radim Hanousek, Pavel Hrubý, Michal Wróblewski, Jan Jirucha, Ian Mikyska a další.

Anthony Braxton se vrací do Prahy po 37 letech, poprvé zde vystoupil v roce 1984 na závěr XV. mezinárodního jazzového festivalu po půlnoci v Lucerně a setkal se s ostrou kritikou  prorežimních novinářů. Jeden z mých nejoblíbenějších skladatelů nyní naštěstí přijíždí do úplně jiné České republiky a v podstatě poprvé se českému publiku představí tak, jak si obě strany zaslouží, a v doprovodu více než čtyřiceti předních českých hudebníků, popisuje ředitel Prague Music Performance, klavírista Jan Bartoš.

Anthony Braxton je považován za jednoho z nejvýznamnějších hudebníků, pedagogů a tvůrčích myslitelů posledních padesáti let. Díky průlomovým vlastnostem svého díla, jakož i mentorství a inspiraci, které zprostředkoval generacím mladých muzikantů, se v komunitě experimentální hudby těší velké úctě. Za svůj vzor ho považují John Zorn, newyorská downtown scéna a mnoho dalších umělců. Významem své tvorby se zařadil po bok výjimečných improvizátorů Warneho Marshe, Johna Coltranea, Paula Desmonda, Ornetta Colemana a Alberta Aylera a skladatelů Charlese Ivese, Harryho Partcha a Johna Cagea.

Jeho rozsáhlé dílo nemá obdoby – od raných počinů sólisty-průkopníka v pozdních 60. letech přes eklektické experimenty na značce Arista Records v 70. letech, výjimečný kvartet 80. let až po nedávné počiny jako je jeho cyklus oper Trillium a celodenní hudební projekt založený na zvukových instalacích Sonic Genome Project. Jeho kapely – od malých ansámblů ze 70. let až po ty současné – jsou považovány za ty nejinovativnější své doby a jeho Creative Orchestra Music svedla dohromady odlišné proudy amerických jazzových orchestrů, pochodových kapel a experimentální  postupy s tradicemi evropské koncertní hudby a dala tak vzniknout naprosto jedinečnému kompozičnímu stylu.

Koncertu budou předcházet třídenní workshopy pro české špičkové hudebníky, jež povede Braxtonův dlouholetý spolupracovník, švýcarský skladatel a trombonista Roland Dahinden. Na koncertě 10. října se pak všichni zúčastnění představí v souboru Radost Ensemble a uvedou klíčové Braxtonovy kompozice.  Radost Ensemble spolu se švýcarským skladatelem, dirigentem a improvizátorem Rolandem Dahindenem již před dvěma lety nastudoval dvě Braxtonovy kompozice a zabýval se Braxtonovým komplexním hudebním systémem včetně řízené improvizace pomocí Language Music.
Roland Dahinden se specializuje na soudobou hudbu a improvizaci, koncertuje v různých zemích Evropy, Ameriky, Asie i Afriky. Vystupoval s umělci jako Anthony Braxton, Miles Davis, Pièrre Favre,
George Gruntz, Quincy Jones, spolupracuje s mnoha výtvarníky, architekty, vytváří zvukové instalace. Hudbu přímo pro něj napsali autoři jako Anthony Braxton, John Cage, Bernhard Lang, Chris Newman, Christian Wolff a další.

Vstupenky jsou k dostání na webu Prague Music Performance www.pmpif.org a v prodejní síti
GoOut.

Zdroj: Tisková zpráva