JWQ představuje své spojení improvizované a komponované hudby na oranžovém vinylu

JWQ představuje své spojení improvizované a komponované hudby na oranžovém vinylu

JWQ (Janoušek-Wróblewski Quartet) vydává své druhé album „Vystresovaný medvídek koala na pokraji sil se hledaje štěstí náhodně upálí v lesním požáru“ na LP a na Bandcampu vydavatelství Ma Records. Album zachycuje, jakým způsobem kapela propojuje komponovaný a improvizovaný materiál, přičemž jsou obě dvě složky rovnocenné.

My album koncipujeme jako dvě věty (dvě strany desky) jedné dlouhé kompozice, proto jsme ho nerozdělili na jednotlivé skladby a byli bychom rádi, kdyby bylo posloucháno v celku.” (JWQ)

JWQ je akustický kvartet ve složení:

  • Štěpán Janoušek – trombon
  • Michal Wróblewski – saxofon
  • Miloš Klápště – kontrabas
  • Jan Chalupa – bicí

Kapela kombinuje improvizovanou hudbu s kompozicemi z dílny obou dechařů. Kvartet byl původně zásadně ovlivněn newyorským jazzovým downtownem (Sex Mob, Medeski-Martin-Wood, Bobby Previte, Ray Anderson, Marty Ehlrich), postupem času se tato přímá inspirace částečně vytratila a z kvartetu se stal soubor kradoucí z tolika zdrojů až hanba. Eklektické skladby jsou žánrově různorodé, plné hudebních citací a narážek, působí hutně, syrově a mnohdy i surově.

Album bylo nahráno v Divadle 29 v Pardubicích na rezidenci Jazzconnexion za podpory ministerstva Kultury a města Pardubice. Vyrobeno s OSA. Nahrávka: Miroslav Škop, mix: Miloš Klápště, mastering: Miroslav Chyška. Grafický návrh obalu: Jan Arndt

Připomínáme ještě aktuální tour excelentního kvarteta.

(Tisková zpráva)