Duo Marta Kloučková a David Dorůžka v novinkových Live Sessions

Duo Marta Kloučková a David Dorůžka v novinkových Live Sessions

Jazzová zpěvačka Marta Kloučková a přední český kytarista David Dorůžka natočili ve studiu SONO sérii hudebních live videí. První vlaštovkou je cover ikonické písně White Rabbit kapely Jefferson Airplane, jehož atmosféru dokresluje lehce psychedelické video z dílny Bao-bab pictures.

Marta Kloučková & David Dorůžka - White Rabbit (Jefferson Airplane)

Už dlouho jsem přemýšlela nad formátem dua kytara-zpěv a jsem ráda, že k této spolupráci došlo právě s Davidem. Hrát s ním je velmi inspirující,“ říká o spolupráci Kloučková. „Repertoár jsme sestavili z autorské tovrby i našich oblíbených písní převážně ze 60. let,“ dodává Dorůžka.

Marta a David však reinterpretují písně po svém, v kombinaci s citlivým přístupem a vřelostí, která je definuje. Jejich hudba je dynamická, delikátní a sugestivní, aniž by postrádala lehkost. Atmosféra živé nahrávky a Martin emotivní projev ve spojení s Davidovou invencí a hlubokou muzikalitou jsou příslibem zážitku, který se posluchačům dostane pod kůži.

Sérii šesti videí budou postupně zveřejňovat až do začátku příštího roku. Videa vznikla ve spolupráci s Bao-bab pictures, o zvuk se postarali Milan Cimfe a Adam a Pavel Karlíkovi. Partnery projektu jsou Ochranný svaz autorský a Cukrárna Balabenka.

Marta Kloučková

Marta Kloučková je nepřehlédnutelnou součástí mladé české jazzové scény. Multi-žánrová zpěvačka, textařka a skladatelka vydala v roce 2018 autorské album s názvem Loving Season (Hevhetia), které se zařadilo mezi nejlepší česká jazzová alba toho roku. Marta Kloučková Quintet, se kterým Marta album natočila, je tvořen hudebníky patřící k tuzemské jazzové špičce. Společně vystoupili na českých jazzových a multi-žánrových festivalech (např. Pražské Jaro, Československý jazzový festival Přerov, Smetanova Litomyšl, Mladí Ladí Jazz, MHF Dobršská Brána) i v zahraničí (např. Sunset-Sunside, Paříž). Mimo to je Marta členkou vokálního sextetu Skety a spolupracuje s tělesy a hudebníky napříč žánry (Concept Art Orchestra, D.Y.K. a další). Připravuje a moderuje pořad Sedmé nebe na ČRo Vltava. Je absolventkou jazzové VOŠ Jaroslava Ježka a Vysoké školy ekonomické v Praze.

David Dorůžka

Kytarista a skladatel David Dorůžka je jedním z nejvýraznějších tuzemských jazzových hudebníků, často označován za vůdčí osobnost české jazzové scény. Hru na kytaru a kompozici studoval na prestižní americké Berklee College of Music a na mistrovském kurzu pro mladé hudebníky v Aspenu, kde byli v roce 2000 jeho lektory mj. Herbie Hancock, Brian Blade, Joshua Redman a Christian McBride. Do seznamu hudebnic a hudebníků, s nimiž spolupracuje či spolupracoval, patří Aga Zaryan, Lizz Wright, Jeff Ballard, Jorge Rossy, Django Bates, Albert Sanz, Rodney Green, Orrin Evans, Kenwood Dennard a mnoho dalších. Má za sebou vystupování po celém světě i dlouhodobé pobyty v metropolích New Yorku a Paříži. Je držitelem několika cen Anděl.

(Tisková zpráva)