57. festival JAZZ NAD ODRĄ – sobota 18.9.2021

57. festival JAZZ NAD ODRĄ – sobota 18.9.2021

Festival JAZZ NAD ODRĄ, Teatr Polski, Wroclaw, sobota 18.9.2021

Čtvrtý koncert festivalu JnO v Polském divadle začal přehlídkou druhých čtyřech nadějných jazzových kapel: Adam Bławicki Septet, Grzegorz Ziółek Kwartet, The Creature, Jakub Paulski Trio, které jsme bohužel nestihli sledovat kvůli našemu průzkumu hrázděného Kostela míru (Kościół Pokoju), UNESCO památce v nedaleké Swidnici:

a překrásného zámku Książ v těsné blízkosti města Wałbrzychu:

Hlavní koncert rozehráli dlouholetí přátelé, basista Darek „Oles“ Oleszkiewicz, rodák z Polska, žijící od roku 1988 v Kalifornii a klavírista Alan Pasqua, profesor jazzových studií na USC Thornton School of Music v Los Angeles. Jejich většinou originální skladby, dueta ve velmi poklidném až meditativním stylu, byly zářným příkladem profesorského jazzu. Oba sólisté na pódiu rozmlouvali svými nástroji, nápaditě se doplňovali, což oslovilo většinu diváků, připravených na hodinu sofistikovaného post-bopu.

Michal Kratochvíl: Darek „Oles” Oleszkiewicz & Alan Pasqua mě svým duetem příliš nezaujali. Toto vystoupení mě zklamalo, i když povětšinou hráli originální skladby, převážně z pera Alana, nenapojil jsem se vůbec ten večer na energii, která z pódia vycházela a vystoupení mě spíše uspávalo. Pánové se přátelí již mnoho let a navzájem se velice respektují, což nejednou v projevech publiku demonstrovali, jako by však toto přátelské napojení nedokázali přetavit ve vzrušující hudbu.

Vyvrcholením čtvrtého hlavního koncertu bylo Gerald Clayton Trio ve složení: Gerald Clayton – klavír, klávesy, Joe Sanders – kontrabas, Gregory Hutchinson – bicí. Clayton ctí odkaz svého otce, basisty a skladatele Johna Claytona, a všech svých hudebních předků tím, že se snaží objevovat a být upřímný. Claytonova hra a původní tvorba získaly v průběhu let řadu ocenění. Naposledy si nominaci na GRAMMY vysloužil za svůj titul Happening: Live at the Village Vanguard a právě ta byla základem jeho výtečného vystoupení ve Wroclawi. Gerald Clayton Trio nám přineslo skvělý jazzový zážitek.

Michal Kratochvíl: Gerald Clayton je další z hvězd současného jazzu, který na festival přicestoval. Také se o něm mluví jako o jednom z nositelů pochodně jazzu pro mladší generaci, což plně se svým úžasným triem demonstroval. Byla to velmi introvertní hudba, místy velice křehká a intimní. Souzněl jsem a nechával se na těchto vlnách unášet. Opět jsme viděli velmi sevřený setup na scéně, aby bylo ještě více vyzdvihnuto napojení muzikantů a ti během koncertu dokazovali, že dýchají jako jeden organismus. Joe tancoval s kontrabasem a Greg místy až decentně podbarvoval celé trio, aby vynikl právě Gerald, který si k navozování patřičné atmosféry dopomáhal také elektronikou, převážně však hrál na akustické piano.