VÝSTAVA POPMUSEA VZDÁVÁ HOLD FESTIVALU VOKALÍZA

VÝSTAVA POPMUSEA VZDÁVÁ HOLD FESTIVALU VOKALÍZA

Pražské Popmuseum vstupuje do nové sezóny. Připravilo na ni několik výstav – jak do své expozice v pražském Kaštanu, tak i do několika dalších míst mimo Prahu.

První z nich se jmenuje Dvacet let s Vokalízou (1981-2000). Jejím tématem je příběh festivalu, který propojil břehy jazzu, blues a rocku a zejména v 80. letech patřil k nejdůležitějším událostem pražské koncertní sezóny. Poskytoval prostor novým tvářím i umělcům režimu nepohodlným.

VÝSTAVA POPMUSEA VZDÁVÁ HOLD FESTIVALU VOKALÍZA

Vokalíza slaví jubileum! Vznikla přesně před čtyřiceti lety z popudu jazzové zpěvačky Jany Koubkové, kterou (dle knihy Lubomíra Dorůžky Český jazz mezi tanky a klíči 1968-89) při chůzi po Karlově mostě napadla myšlenka, že zpěváci žánrů, které se nevejdou do popové ohrádky Bratislavské lyry, by měli mít nějaký vlastní festival. Myšlenku se podařilo realizovat a dalších dvacet let udržovat při životě, což je obdivuhodný výkon.

Výstava mapuje historii Vokalízy od památných prvních ročníků přes období hledání nových cest na konci let osmdesátých, po dnes už prakticky zapomenuté osudy festivalu v polistopadových pohyblivých píscích. Vydáme se za Vokalízou na Žofín i do Lucerny, ale i do Příbrami a do Hořic. Pomocí fotografií, dobové publicistiky a dalších dokumentů nahlédneme na její pódia i do jejích organizačních útrob. Připomeneme si řadu jmen, která se objevovala na plakátech a programech jednotlivých ročníků: v některých případech nejspíš nebudeme věřit vlastním očím.

A protože máme rádi, když jsou věci pěkně usazené v dobových souvislostech, připomeneme si i další hudební festivaly – především ty rockové a jazzové – 80. let.

Vernisáž výstavy proběhla za účasti Jany Koubkové ve stejný den přesně 40. let po odstartování prvního ročníku – ve středu 29. 9. 2021 v 18:30.

Výstava bude zpřístupněna od 30. 9. do 16. 12. 2021.

Kdy: středa, čtvrtek 16:00 – 20:00, sobota 14:00 – 18:00 nebo po domluvě.

Kde: Popmuseum, z. s., přízemí kulturního centra Kaštan, Bělohorská 150, 169 00 Praha 6.

tel. 603 419 198

www.popmuseum.cz

www.facebook.com/popmuseum

popmuseum.praha@gmail.com

(Tisková zpráva)