AEROVKA JAZZ FEST představí Kopřivnici jazzové hvězdy

AEROVKA JAZZ FEST představí Kopřivnici jazzové hvězdy

Katolický dům, Kopřivnice, 15.- 17.10. 2021

Jazzový festival Zdeňka Petra Aerovka Jazz Fest se uskuteční od 15.- 17.10. 2021 v Katolickém domě v Kopřivnici a stane se tak kulturní událostí kopřivnického podzimu. Premiérový ročník loni nemohl proběhnout, a tak pořadatelé doufají v o to větší zájem jazzových fanoušků.

Aerovka Jazz Fest bude hostinou jazzových i multižánrových pochoutek, potěší zkušené jazzové mazáky i jazzem nepolíbené začátečníky. Festival připomíná zdejšího významného rodáka, skladatele, autora slavné Písně pro Kristýnku, režiséra a rozhlasového redaktora Zdeňka Petra (www.hudba-pritelkyne.cz ), se kterým se někteří účinkující profesně setkávali.

Páteční večer zahájí současná výrazná zpívající pianistka a skladatelka Beáta Hlavenková (autorka soundtracku k filmu Zátopek, držitelka Anděla, letos vydává album Žijutě) a trumpetista Oskar Török, působící mimo jiné i na náročné polské jazzové scéně. Pozvání přijal i skvělý pianista překračující hudební světy Emil Viklický s ,,Gran Moravia‘‘ triem, tj. Petrem Dvorským a Jiřím Stivínem, jr. Tento hvězdný večer završí kytarista a skladatel David Dorůžka, držitel řady Andělů a výrazná postava české jazzové scény, v triu s kontrabasistou Peterem Kormanem a bubeníkem Markem Urbánkem.

Českých hudebníků, kteří jsou zváni nejen na evropská pódia, ale i do severní a jižní Ameriky, není mnoho. Marta Töpferová mezi ně rozhodně patří a bude to právě ona, kdo zahájí sobotní program se svým Latin trio. Po ní bude následovat legendární trumpetista, kterého není dnes již třeba více představovat, Laco Déczi. Multižánrovou tečkou večera bude bělorusko – české duo Zabelov Group.

 

Třetí festivalový den otevře pražská jazzová kapela Plástev a po ní místní legenda Swingalia roztančí svým energickým repertoárem příznivce dobré hudby a tance.

Kromě koncertů se mohou návštěvníci těšit na swingovou tančírnu, workshop jazzové improvizace s Emilem Viklickým či sobotní večerní jam session.

Festival nese v názvu jazz a jméno Zdeňka Petra, který se, jak známo věnoval jak jazzu, tak i klasické a populární hudbě. My bychom chtěli ukázat různé tváře současné jazzové tvorby i s přesahem do jiných žánrů, a tím obohatit regionální hudební scénu a kulturu, jinak průmyslového města Kopřivnice,‘‘ uvádí Gabriela Holubová, dramaturgyně festivalu.

Červená aerovka, Píseň pro Kristinku nebo Ten umí to a ten zas tohle – to je jen malý výčet hitů, které vzešly z pera hudebního skladatele, režiséra, rozhlasového redaktora a Kopřivnického rodáka Zdeňka Petra (21. 9. 1919 – 5. 12. 1994), který by letos oslavil sto dva let.

Zdroj: Tisková zpráva