Prague Music Performance představí Anthonyho Braxtona, Alfreda Brendela i členy King Crimson 

Prague Music Performance představí Anthonyho Braxtona, Alfreda Brendela i členy King Crimson 

Letos na podzim proběhne již 10. ročník Prague Music Performance. 27. září ho zahájí večer s Alfredem Brendelem. V Praze poprvé vystoupí smyčcové Homburger/Guy Duo a český soubor Terra Incognita. Po 37 letech se do České republiky vrátí legendární americký skladatel a multiinstrumentalista Anthony Braxton se svým novým triem. V první části večera zazní jeho skladby v podání čtyřicetičlenného Ensemble Radost pod vedením švýcarského skladatele Rolanda Dahindena. Hned na dvou unikátních koncertních maratonech v Brně a Praze vystoupí členové kultovní skupiny King Crimson. 10. prosince uzavře letošní program v multifunkčním sále DOX+ hiphopová formace AIGEL.

Prague Music Performance zahájí 27. září v 18 hod. v Sukově síni pražského Rudolfina mistrovský kurz, který povede Alfred Brendel. Proslulý klavírista se vrací do Prahy, aby představil a pokřtil nové DVD Alfred Brendel: My Musical Life a české vydání své knihy Když dozněl potlesk.

5. října v 19 hod. se v pražském kostele sv. Martina ve zdi představí hned dva soubory – české improvizační duo Terra Incognita a švýcarské Homburger/Guy Duo. 4. října proběhne na pražské HAMU od 11 hod. mimořádná přednáška Homburger/Guy Duo na téma improvizace.

České duo Terra Incognita tvoří varhanice Jiřina Marešová a multiinstrumentalista Matouš Vlčínský. Setkali se na poli lidové písně a staré hudby a nejčastěji se pohybují v prostoru totální improvizace.

Americký experimentální skladatel a multiinstrumentalista Anthony Braxton představí 10. října od 19 hod. v Divadle Archa svůj nový soubor  Diamond Curtain Wall Trio, ve kterém s ním hrají experimentální americký akordeonista, zpěvák a skladatel Adam Matlock a portugalská trumpetistka Susanna Santos Silva.

Anthony Braxton se vrací do Prahy po 37 letech, poprvé zde vystoupil v roce 1984 na závěr XV. mezinárodního jazzového festivalu po půlnoci v Lucerně a setkal se s ostrou kritikou prorežimních novinářů. Jeden z mých nejoblíbenějších skladatelů nyní naštěstí přijíždí do úplně jiné České republiky a v podstatě poprvé se českému publiku představí tak, jak si obě strany zaslouží, a v doprovodu více než čtyřiceti českých jazzmanů,“ popisuje ředitel Prague Music Performance, klavírista Jan Bartoš.

V první části večera vystoupí čtyřicetičlenný Ensemble Radost pod vedením švýcarského skladatele Rolanda Dahindena. V ansámblu figurují přední interpreti české jazzové scény, jakými jsou například Radim Hanousek, Pavel Hrubý, Michal Wróblewski, Jan Jirucha, Ian Mikyska a další.

23. října v brněnském Sono Centru od 20 hod. a o den později v pražské Arše ve stejném čase odstartuje unikátní projekt The Crimson Marathon, který vznikl se souhlasem zakladatele King Crimson Roberta Frippa exkluzivně pro organizaci Prague Music Performance. V průběhu následujících let se představí jednotliví členové King Crimson, a to jak v hudbě této legendární skupiny, tak i se svými vlastními projekty.

10. prosince vystoupí v multifunkčním sále DOX+ kultovní hiphopová formace AIGEL. Projekt připravilo DOX ve spolupráci s Prague Music Performance. Dvojice AIGEL přinese elektronickou taneční hudbu, hip hop, ironické vizuální zpracování, nadsázku i temnou vězeňskou lyriku a atmosféru depresivního ruského maloměsta. V roce 2017 tatarská zpěvačka Ajgel Gajsina a petrohradský hudebník Ilja Baramija odstartovali svůj projekt albem 1190. Obsahovalo hlavně minimalistický elektronický beat a melodický přednes veršů o osudovosti lidského života a zkušenostech z vězení. V roce 2018 přišli s druhým albem Muzyka, na kterém bylo sociální lyriky o poznání méně, zato přibyl optimismus a elán. V roce 2019 AIGEL vydali třetí album Eden, v němž vykreslili depresivní obraz ruského maloměsta.

A protože Prague Music Performance není jen hudební festival, ale také vzdělávací instituce, která například dlouhodobě podporuje mimořádně nadané studenty a umožňuje jim spolupracovat s významnými umělci a pedagogy, budou nedílnou součástí podzimního programu i vzdělávací workshopy a přednášky pro studenty uměleckých škol i veřejnost.

PROGRAM

  • 27. září / 18:00 / Sukova Síň, Rudolfinum / Alfred Brendel
  • 5. října / 19:00 / kostel sv. Martina ve zdi / Terra Incognita a Homburger/Guy Duo
  • 10. října / 19:00 / Divadlo Archa / Anthony Braxton a Ensemble Radost
  • 23. října / 20:00 / Sono / The Crimson Marathon
  • 24. října / 20:00 / Divadlo Archa / The Crimson Marathon
  • 10. prosince / 19:00 / DOX+ / AIGEL

Vstupenky jsou k dostání na webu Prague Music Performance www.pmpif.org a v prodejní síti GoOut.

Zdroj: Zkrácená tisková zpráva