38. ročník Československého jazzového festivalu v Přerově

38. ročník Československého jazzového festivalu v Přerově

Festivalový prolog 14. října 2021, Městský dům, Přerov

Hlavní program festivalu 21.-23. října 2021, Městský dům, Přerov

Pokud platí tvrzení, že hudba léčí, jazzový festival v Přerově nabízí v této stále ještě nedoléčené době covidové dávku muzikoterapie přímo vrchovatou. Letošní říjen by měl být po loňském online ročníku ve znamení návratu natěšených jazzových příznivců do přerovského Městského domu.

Už týden před hlavními koncerty se ve čtvrtek 14. října uskuteční festivalový prolog, který ale nebude pouhou rozehřívací ochutnávkou, nýbrž velkou hudební událostí už od začátku. Na přerovské pódium se vrací legendární trumpetista Laco Deczi se svou newyorskou Celulou.

Poprvé na festivalu přivítáme jednu z nejslavnějších saxofonistek na světě, kterou je holandská diva Candy Dulfer. Ačkoliv na světě existuje spousta muzikantek, které mistrovsky ovládají saxofon, není patrně světově proslulejší saxofonistky, než je Candy Dulfer, která nadto dovede svým funky groovem zvednout všechny ze židlí a rozjet nezapomenutelnou show. U dam se nesluší prozrazovat věk, ale můžete si spočítat, že vynález Belgičana Adolpha Saxe byl patentován právě před 175 lety a v sousedním Nizozemí našel o 123 roků později tento instrument velmi zdatnou krotitelku.

Rodačka z Amsterdamu Candy Dulfer hraje na saxofon od svých šesti let. Už jako třináctiletá založila svou kapelu Funky Stuff. Celosvětově známou se stala díky instrumentálnímu duetu Lily Was Here s kytaristou Eurythmics Dave Stewartem (1990). Od té doby se rozjížděla i její veleúspěšná sólová kariéra prolínající funk, soul, jazz a pop. Candy již v České republice koncertovala mnohokrát, ale přerovský Městský dům zažije její funkově taneční nářez poprvé. Jak se holandsky řekne konečně? Eindelijk!

Hlavní program 38. ročníku Československého jazzového festivalu je pak naplánován na 21. až 23. října.

PROGRAM 38. ročníku Československého jazzového festivalu

 

Čtvrteční koncert bude lákat především na špičkové muzikanty pocházející z českých luhů a hájů. Festival zahájí František Kop Quartet, o kterém se dá bez jakýchkoliv pochybností říci, že je jednou z možných verzí domácího jazzového all-stars teamu (František Kop, Petr Malásek, Martin Lehký a Pavel „Bady“ Zbořil). Formace Ondřej Kabrna & Flying Hammond vzdává hold kultovním hammondkám vlastními skladbami prolínajícími jazz a fusion, ale nabízí též klasické varhanní improvizace, kde je hlavní téma v některých případech dáno z obecenstva. První festivalový večer zakončí jedineční Bratři Ebenové, kteří vlivy moderní rockové, folkové a jazzové hudby spolu s uměním používat různé neobvyklé hudební nástroje přetavili do absolutně netradičního, na české scéně nenapodobitelného „ebenovského“ zvuku.

Páteční večer otevře slovenská skupina Šalefuky, což je projekt saxofonisty Milo Suchomela, propojující romskou hudbu se slovenským folklórem a balkánskými barvami dechových nástrojů. Domácí The Track Inspection nabídne fúzi jazzu, funku a soulu pod vedením pianisty a varhaníka Jana Andra. Hlavními hvězdami druhého festivalového večera budou kytarista Mike Stern a saxofonista Bill Evans. Přerovské publikum mělo tu čest vidět Mika Sterna ve strhující akci již dvakrát, Billa Evanse jednou a pokaždé to bylo s bouřlivými ovacemi. Dá se tedy právem očekávat, že spojení těchto dvou jazzových veličin bude hudební událostí přesahující rámec festivalu.

Sobotní program letošního festivalu rozjede brněnský big band Cotatcha Orchestra, který aktuálně zažívá velké uznání u nás i v zahraničí díky svému originálnímu projektu Bigbandová elektronika. Mezinárodní kvintet saxofonisty, klarinetisty a skladatele Luboše Soukupa slibuje výrazný hudební zážitek nejen pro náročné posluchače.

Finále festivalu obstará trumpetista Philip Lassiter, jehož muzika vyrůstá z kořenů texaského funku, alabamského gospelu, neworleanského jazzu a nashvillského soulu. Kromě toho je Philip Lassiter též znamenitým a vyhledávaným aranžérem dechových a smyčcových sekcí. Jeho hudební kreativita se podílela již na 11 amerických hudebních cenách Grammy.

Afterparty po hlavních koncertech budou v režii AghaRTA Old Stars Band feat. Juraj Bartoš & Cyrille Oswald. Začátky koncertů v Městském domě Přerov jsou každý večer v 19.30.

Bližší informace o festivalu a vystupujících najdete na:

Zdroj: tisková zpráva