Jazz se vrací na Odru

Jazz se vrací na Odru

Po víceméně symbolickém ročníku 2020 se Jazz na Odře (Jazz nad Odra) vrací v plné parádě. Pět dní koncertů na třech scénách, hvězdy polského i světového jazzu a tradiční jam sessions až do rána.

Všichni fanoušci vratislavského festivalu na tento okamžik čekali – již známe umělce, kteří v září ve Vratislavi vystoupí, a také nová místa konání letošních koncertů. Hlavní scéna se přesunula do Polského divadla, jako druhé místo bylo vybráno pódium ve dvoře Impartu. Koho během festivalu uvidíme? Trio RYMDEN a vratislavské kvarteto Błoto, jehož zvuk je pevně zakořeněn v brutálních hiphopových základech. Piotr Wojtasik Presents – vratislavský trumpetista představí svůj nový projekt, v němž se představí nejzajímavější a nejinspirativnější hudebníci různých generací. Uvidíme Viktora Tótha, Bartosze Pernala, Darka Oleszkiewicze, Leszka Możdżera, Emose Uhunmwangho, Magdalenu Zawartko, Annu Marii Mbayo a další.

Ve Vratislavi se k nám připojí také Nubya Garcia, oceňovaná saxofonistka a skladatelka, která v roce 2020 vydala své debutové album – Source – inspirované hip-hopem, dubstepem, soulem a calypso. Na pódiu se k nám připojí také Gerald Clayton se svým debutem vydaným u Blue Note – klavírista zahraje své skladby nahrané na albu nominovaném na Grammy Happening: Live at the Village Vanguard. Na programu bude také koncert Joe Lovana, legendy tenorsaxofonu, který se k nám připojí s Triem Tapestry spolu s klavíristkou Marylin Crispell a bubeníkem Carmen Castaldim.

Uvidíme také vzrušující finálové konkurzy do soutěže Osobnost jazzu 2021, které budou zakončeny slavnostním vyhlášením výsledků. Na festival se vrátí i vítězové předchozích ročníků soutěže – uvidíme koncert Marcin Pater Tria (Grand Prix 2020) s Leszkem Możdżerem a koncert Kuba Banaszek Quartet (Grand Prix 2019).
Tím však festivalové zprávy nekončí, neboť akce má nyní novou tradici – scénu na náměstí před Impartem, na které se schází mnoho jazzových fanoušků. Letos bude mít venkovní scéna výjimečný koncertní program, který bude odhalen v průběhu následujících týdnů. A noční sovy se mohou – jako vždy – těšit na jam sessions ve festivalovém klubu Impart. 57. ročník festivalu Jazz na Odře bude probíhat od 15. do 19. září.

Vstupenky jsou k dostání na www.jazznadodra.pl, www.strefakultury.pl a www.eventim.pl.

PROGRAM

15. září (středa)
Teatr Polski / Polské divadlo – scéna J. Grzegorzewského
19:00 Marcin Pater Trio & Leszek Możdżer | RYMDEN
Impart – dvorní scéna
19:00 Jerzy Wilk Kaczmarek Quartet – Wilcze Sidła | Błoto

16. září (čtvrtek)
Teatr Polski / Polské divadlo – scéna J. Grzegorzewského
19:00 Shai Maestro Quartet | Piotr Wojtasik uvádí
Impart – dvorní scéna
19:00 Jerzy Mączyński – Jerry&ThePelicanSystem „SARIANI“ | Kuba Banaszek Quartet

17. září (pátek)
Teatr Polski / Polské divadlo – scéna J. Grzegorzewského
16:00 1. finálový koncert soutěže Osobnost jazzu 2021
19:00 Reggie Washington Quintet| Nubya Garcia

18. září (sobota)
Teatr Polski / Polské divadlo – scéna J. Grzegorzewského
16:00 2. finálový koncert soutěže Osobnost jazzu 2021
19:00 Darek „Oles“ Oleszkiewicz & Alan Pasqua | Gerald Clayton „Happening: Live At The V Village Vanguard“

19. září (neděle)
Teatr Polski / Polské divadlo – scéna J. Grzegorzewského
17:00 Slavnostní předávání cen v soutěži Osobnost jazzu 2021 | Joe Lovano Trio Tapestry feat. Marilyn Crispell & Carmen Castaldi | Bartosz Pernal Orchestra feat. Yarosh Organ Trio, Kasia Mirowska & Karolina Pernal

Pořadatel si vyhrazuje právo na změny v programu akce.