Kapela The Survivors vydává debutovou desku Děti a rodiče pro celou rodinu

Kapela The Survivors vydává debutovou desku Děti a rodiče pro celou rodinu

Multiinstrumentalisté Jiří Slavík, Jiří Levíček a bubeník Jakub Tengler. To je složení tria, které si říká The Survivors. Jsou to skutečně přeživší. Přežili totiž pád světelné rampy na svém koncertě a zároveň usilují o přežití situací, které jim dnešní doba klade do cesty. Nyní se jejich úsilí zhmotnilo v podobě debutové desky Děti a rodiče, která vychází u vydavatelství Bivak Records. Kapela desku pokřtí 29. srpna v brněnském Divadle Husa na provázku v rámci oslav 20 let festivalu JazzFestBrno.

The Survivors se nechávají inspirovat hudbou, která již prošla testem času v domácích vodách i v zemích jako je Brazílie či Ghana a vytvářejí vlastní hudební mix vycházející jak z groovujících rytmů, tak z osobitě přetvořených dětských melodii a nápěvů. Debutová deska Děti a rodiče je výrazně poznamenaná jak čerstvým rodičovstvím dvou členů kapely, tak dobou covidovou, kdy nebylo možné trávit čas jinak než v kruhu rodinném. Vznikla během tří dnů na podzim roku 2020 v legendárním studiu Sono Records.

Obsah desky je ovlivněn estetikou pánů Pastrňáka, Mládka či Wericha tak, aby si ji v autě nebo doma mohli pustit děti i rodiče,“ říká Jiří Slavík, kterého na desce uslyšíte zpívat, hrát na kytaru, saxofon, klavír a klávesy.

Jiří Levíček se vedle hry na klávesy a melodiku chopil i klarinetu a společně s Jakubem Tenglerem obstaral také vokály. Deska vychází na CD i v elektronické podobě a je ke koupi na webu bivakrecords.cz, animalmusic.cz a v distribuční síti společnosti Supraphon. O podobu bookletu se postaral brněnský grafik Tobiáš Grolich, který pracoval s polaroidovými fotografiemi kapely od Romana France.

Skladatel a multiinstrumentalista Jiří Slavík studoval kompozici a kontrabas na Royal Academy of Music v Londýně a na konzervatoři svaté Cecílie v Římě. Po studiích se přestěhoval do Paříže, kde strávil sedm let jako muzikant na volné noze a pedagog. Po návratu zpět do České republiky začal vyučovat na jazzových katedrách HAMU a JAMU. Během své kariéry vystoupil na pěti kontinentech a vydal čtyři autorské desky. Jeho skladby byly vysílány na TV Arte, České televizi či na vlnách rádií France Culture, BBC Radio 3 nebo Český rozhlas. Jeho autorská deska Mateřština získala v roce 2016 cenu Anděl v kategorii World Music. Od roku 2010 je firemním hráčem d’Addario Strings.

Skladatel a pianista Jiří Levíček studoval na brněnské JAMU a posléze na University of North Texas v USA, kde strávil celkem osm let. Na UNT působil i v bigbandu One O´Clock Lab Band, který získal nominaci na Grammy a pravidelně koncertuje po celém světě. Po návratu do České republiky se stal jedním z nejžádanějších pianistů, aranžérů a skladatelů na české jazzové scéně. Mimo koncertní aktivity působí i jako pedagog, a to na jazzové katedře JAMU a na VOŠ Jaroslava Ježka. Za svou kariéru získal mnohé ocenění a je laureátem několika mezinárodních soutěží (Cena Leoše Janáčka, 1. místo na Phillips International Jazz Piano Competition, 3. místo na Jacksonville Jazz Piano Competition, 1. místo a celkový vítěz na The Sorantin Piano Competition, 3. místo na Corpus Christi International Piano Competition).

Perkusionista Jakub Tengler studoval klasické perkuse na JAMU a poté jazzové bicí na HAMU. Díky schopnosti propojení těchto dvou odlišných světů se z něj stal jeden z nejuniverzálnějších bubeníků na české scéně. Momentálně je součástí progresivní elektro-groovové kapely Noisy Pots, se kterou vystoupil ve většině zemí západní Evropy. Současně působí i jako hráč na bicí nástroje v Symfonickém orchestru Českého rozhlasu.

Zdroj: tisková zpráva