Brno vypouští do světa nový hudební projekt: Rádio Ponava

Brno vypouští do světa nový hudební projekt: Rádio Ponava

19. srpna začal v Brně vysílat nový podcastový a hudebně-publicistický projekt – Rádio Ponava. Zaměří se především na hudbu nezávislých labelů nebo autorsky vydávanou hudbu a to zejména nekomerčních žánrů, od undergroundu, přes alternativu, sound-art, improvizovanou hudbu a jazz až po swing. Rádio Ponava vzniklo nejprve jako nápad a v posledních měsících i jako skutečné rozhlasové studio pod střechou kavárny Ponava v brněnském parku Lužánky. Od jejího vzniku se v kavárně celoročně pořádají menší koncerty českých i zahraničních muzikantů, výstavy či autorská čtení a v posledních letech stojí i za letním kulturním festivalem Ponavafest.

Zakladatel Rádia Ponava Vít Kalvoda k tomu říká:

Náš tým hudebních publicistů či samotných hudebníků bude pro Rádio Ponava vytvářet kurátorovanou online sbírku hodnotné hudby. Budeme natáčet podcasty o hudbě a také o jejích tvůrcích.”

Ve svých začátcích bude mít Rádio Ponava sedm pořadů, měsíčně vznikne přibližně 20 hodin stopáže rozhovorů, koncertů a reportáží. V zakládajícím týmu tvůrců naleznete například oceňovaného hudebníka z několika brněnských skupin Martina Kyšperského, Borise Klepala, který působí jako šéfredaktor hudební revue Opus musicum, hudebního fanouška a promotéra Jarmila Škopa, či Terezu Rekovou, dokumentaristku na volné noze pracující pro Český rozhlas a Českou televizi. Dále se na tvorbě hudebních pořadů budou podílet Radim Hanousek, Jan Čarek, Petr Slabý, Ján Sudzina nebo Jan Bartoň.

Brno vypouští do světa nový hudební projekt: Rádio Ponava

Zahájení vysílání Rádia Ponava předznamená vznik skladby Stříhání pásek, kterou jako performanci vytvoří během dnešního odpoledne skladatel a multiinstrumentalista Tomáš Vtípil. Ten o připravovaném díle sděluje:

Moje performance vychází z konfrontace dvou principů: syntetického a analytického. Během syntézy provedu několikahodinový vrstvený záznam na prostorově instalovaný vícestopý magnetofonový pás – jednak nahráváním zvuků in situ, jednak recyklací přinesených autorských nahrávek z pléna. Výsledný materiál poté podrobím radikální analytické redukci formou rituálního střihu. Toto „přestřižení pásky“, čin destruktivní a zároveň tvůrčí, oddělí neexistenci a existenci rozhlasové stanice, z plastiky se stane skulptura, z níž ve finální fázi poslepujeme první odvysílaný pořad.”

Do tvorby skladby se zapojí kolem třiceti převážně hudebních osobností, které během odpoledne postupně zavítají za Vtípilem na podium ke kavárně Ponava, kde večer skladba premiérově zazní. A následně v 19:45 h také tato skladba v online prostoru zahájí vysílání Rádia Ponava a to na adrese www.ponava.radio.

Projekt Rádio Ponava je spolufinancován z Fondů EHP a Norska 2014–2021.

O RÁDIU PONAVA

Rádio Ponava je nová brněnská podcastová hudebně-publicistická platforma, tvořící kurátorovanou, online dostupnou sbírku hodnotné nezávislé hudby. Najdete je na www.ponava.radio jako webový přehrávač nebo mobilní aplikaci.

Zdroj: tisková zpráva