JazzFestBrno přichází s vlastním vydavatelstvím Bivak Records. Deskou č. 1 je Four in Blue.

JazzFestBrno přichází s vlastním vydavatelstvím Bivak Records. Deskou č. 1 je Four in Blue.

Festival JazzFestBrno ke svému 20. výročí nadělil sobě a především jazzovým fanouškům vlastní hudební vydavatelství Bivak Records. Jeho cílem je produkce jak studiových nahrávek, tak zvukových záznamů koncertů českých jazzmanů. Špičkovou jazzovou hudbu bude vydávat na tradičních hudebních nosičích i v elektronické podobě.

Už dvacet let pořádáme koncerty, které se uchovávají pouze v naší paměti. I proto jsme se rozhodli pro založení vydavatelství, jež umožní vybrané koncertní zážitky uchovat jednou provždy a k nim přidat i další ve formě studiových alb. Název Bivak je symbolem pro vytváření základního produkčního komfortu pro námi vydávané umělce, kteří se tak mohou plně soustředit na uměleckou stránku projektů,“ říká jednatel vydavatelství Bivak Records a umělecký ředitel festivalu JazzFestBrno Vilém Spilka.

První nahrávkou, která u vydavatelství Bivak Records vychází, je debutové eponymní album brněnské kapely Four in Blue saxofonisty Radka Zapadla. Křest desky, jejímž bookletem se prolínají snímky renomovaného fotografa Romana France, se uskuteční 21. srpna od 19:30 na Alžbětinské scéně Divadla Husa na provázku. Deska je v prodeji na webu Bivakrecords.cz a Animalmusic.cz, kde si zájemci mohou poslechnout i krátké ukázky.

Spolupráce s labelem Animal Music se nabízí zcela přirozeně – je to tradiční vydavatel s dobrým vkusem a prověřenou distribuční sítí, navíc nás váže dlouholeté přátelství. Naše vydavatelské počiny tak vhodně doplní stávající nabídku Animal Music a přidají se tak k jeho dlouholeté podpoře především domácí jazzové a alternativní scény,“ vysvětluje Spilka.

Kapelník seskupení, saxofonista Radek Zapadlo založil kapelu v roce 2017 inspirován legendárními nahrávkami Back At The Chicken Shack a Midnight Special skvělého hráče na hammondky Jimmyho Smithe. Zapadlo se ve Four in Blue obklopil neméně zkušenými hráči tak, aby obsazení kapely respektovalo původní nahrávky – Petr Tureček (vycházející jazzová hvězda z líhně katedry jazzové interpretace JAMU Brno) hraje na bicí, Vladan Ronner (Mulligang, Milan Kašuba Trio ad.) na varhany Hammond a Vilém Spilka (Vilém Spilka Quartet ad.) na kytaru. Kvarteto se od té doby posunulo směrem k vlastní tvorbě v estetice zmíněných nahrávek a stylů. K napsání kompozic pro toto sdružení se donutili všichni členové kapely, dokonce i tradicionalista Radek Zapadlo, známý jazzový konzervativec. Na desce tak zazní například jeho budoucí hity Dog´s Blues, Fried Egg nebo Blues for Magda. „Věříme, že naše hudba zaujme publikum bluesovou pravdivostí a přímým hudebním sdělením,“ říká kapelník Radek Zapadlo.

V Brně žijící saxofonista Radek Zapadlo, kvetoucí čtyřicátník, založil v ideálním věku svoji vlastní kapelu, ale přesto stíhá naplno působit v několika žánrově odlišných formacích a k tomu i učit.

V současné době se věnuji různým aktivitám: hraní, práci ve studiu a učení. Hraní je pro mě nejdůležitější, ačkoli úplným základem – tím, z čeho čerpám inspiraci – je poslech hudby. To považuji pro její aktivní provozování za vůbec nejdůležitější,“ shrnuje náplň svých dní Zapadlo a dodává: „Působím v mnoha odlišných kapelách a jsem s takovou situací spokojený. Přesto mi chyběl vlastní projekt a tak došlo na založení kapely Four in Blue.“

Zapadlo vystudoval Konzervatoř Jaroslava Ježka v Praze a brněnskou JAMU. Učí saxofon a klarinet na základních uměleckých školách v Brně, Vranovicích a Pohořelicích. V Brně, kde trvale žije, hraje kromě vlastní kapely Four in Blue také ve Vilém Spilka Quartet, Two-Generation Trio, Heart of Dixie, MulliGang a Cotatcha Orchestra. V Praze Zapadlo působí v kvintetu Mateje Benka, výrazného pianisty a skladatele. S ním také doprovází zpěváka Ondřeje Rumla.

Zdroj: tisková zpráva, Brno, 17. 8. 2021