Mistr tajemných nálad norský trumpetista Nils Petter Molvær vystoupí  17. srpna v sále Novoměstské radnice

Mistr tajemných nálad norský trumpetista Nils Petter Molvær vystoupí 17. srpna v sále Novoměstské radnice

Nils Petter Molvær, narozený na hornatém norském ostrůvku Sula, trumpetista, skladatel a producent, kombinuje různé hudební styly – jazz, ambient, house, elektroniku a break beaty i prvky z hip hopu, rocku a pop music. Bez námahy je přetváří do jedinečných a dramatických podob zvukové scény hluboké intenzity.

Jeho pozoruhodná lehkost v ovládání často nekonvenčního popu, rocku, funku a moderního jazzu obrátila jeho pozornost jak k akustické, tak k elektronické hudbě. Díky této schopnosti se brzy stal velice vyhledávaným hudebníkem v Oslu, čímž se nakonec octl v roli sidemana a jeho život se tak stal velmi pestrým. Během svého působení v uznávaném jazzovém kombu Masqualero byl Molvaer přizván Manfredem Eicherem do prestižního a oceňovaného seznamu ECM. Vedle tří alb skupiny Masqualero zde nahrál řadu dalších desek, stejně jako u jiných labelů s umělci jako např. Robyn Schulkowsky, Marilyn Mazur, Oslo 13 Jona Balkeho a Sidsel Endresen. Molvaer však potřebuje něco víc, kompozičně i technicky.

17. 08. 2021 19:30 | Novoměstská radnice, Karlovo nám. 23/1, Praha 2

Bravurně ovládá trubku, která ví, jak zobrazit polární ledovce i žhavý pouštní písek, která dokáže ztvárnit nápor davu stejně jako naprosté osamění, která zabloudí, ale vždycky najde cestu zpět. Molvaerův velmi individuální zvuk je ovlivněný jak poezií skandinávské přírody, tak i elektronickou kalkulací a rozhodně i kolegy jako Miles Davis a Jon Hassell. Ale víc než cokoliv jiného, je Molvaer sám sebou. Při poslechu zapomenete, že jeho nástrojem je trubka.

Nejvíc proslul šerosvitnou, vizionářskou hudbou s prvky ambientní elektroniky. Dávno ale brilantně ovládá kosmopolitní hudební řeč a nikdy se nenechal svazovat stereotypními představami o své kultuře. Už v roce 2001 se podílel na albu Radioaxiom – A Dub Transmission, kde propojoval severskou melodiku s jamajskými rytmy. A když připravoval vystoupení s legendární jamajskou rytmikou Sly & Robbie, se kterou později s velkým úspěchem vystoupil i u nás na festivalu Colours Of Ostrava, řekl v rozhovoru:

„Zajímá mě, co vznikne, když se nordická cesta spojí s tou karibskou. Podle předchozích zkušeností předpokládám, že to dopadne výborně.“ Nepletl se a intuice ho nezklamala ani, když „přelétl“ z Jamajky na Martinik.

Molvær na pódiu prezentuje neúnavné hledačství – a také šťastné nalézání, je zkrátka výjimečnou osobností.

Poprvé navštívil Prahu před 30 lety jako člen kultovní skupiny Masqualero.

Sólové vystoupení Nilse Pettera Molværa proběhne v rámci koncertní řady Jazz Meets World a nahradí loni původně plánovaný koncert dua Mino Cinélu a Nils Petter Molvær.

Nils Petter Molvaer Solo