Lars Danielsson dokonale uzavřel GARANA JazzFest

Lars Danielsson dokonale uzavřel GARANA JazzFest

GARANA Jazz Festival, Garana, Rumunsko, neděle 11. července 2021

Také program pátého, nedělního, finálového koncertu jubilejního XXV. GARANA Jazz Festivalu přilákal na Vlčí louku opět velmi početné a vděčné publikum.

Originální úvod posledního festivalového koncertu patřil duu Luiza Zan & Barabás Lőrinc. Jedna z nejosobitějších evropských jazzových zpěvaček Luiza Zan z Rumunska vystoupila s maďarským trumpetistou Barabásem Lőrincem. Velmi zajímavé duo dokázalo zaujmout a dojmout vnímavé publikum včetně nás obou. Těžko víc popisovat jejich hudbu, zkuste si poslechnout video ukázku níže.

Michal Kratochvíl: Spojení trubky a elektroniky Barabáse s podmanivým charismatickým hlasem Luizy zafungovalo na úvod závěrečného dne výborně a byli jsme svědky velmi vydařeného výstupu. Líbil se dokonce natolik, že museli přidávat. Publikum v Garaně je skutečně fantastické.

V rumunské kapele VanDerCris se sešla speciální kombinace hudebníků: Horea Crișovan – kytara, Lucian Nagy – flétna, saxofon, Marcelle Poaty Souami – klávesy, Dănuț Blaga – basa, Florin Cvașa – bicí. Kapela nosící komplikované a přesmykované jméno VanDerCris podle vedoucího kytaristy Horea CrișoVan předvedla průměrnou fusion, která mne vážně neoslovila.

Michal Kratochvíl: První song mi připomněl Pata Methenyho a doufal jsem, že příjemný kytarový jazz bude pokračovat. Romantické skladby mi však po čase přišly až moc nasládlé a byly si dosti podobné. Byla to spíše příjemná kulisa než hudba k soustředěnému poslechu. V jedné ze skladeb se kapela zmátořila a podařilo se jí rozjet solidní funky nářez okořeněný slapovacím sólem na basu. Pak koncert trochu nabral na obrátkách a bylo to více do rocku, až se v závěru z pódia valil povedený přitvrzený prog rock.

Předposlední vystoupení festivalu patřilo anglické kapele Billa Laurance Trio sestávající z muzikantů: Bill Laurance – piano, Max Luthert – basa a litevský Marijus Aleksa – bicí. Klavírista Bill Laurance, který získal několik cen Grammy jako člen skupiny Snarky Puppy, zahrál v Garaně zejména nejsilnější vlastní skladby ze svého posledního alba Cables. Jeho vášnivé a barvité improvizace dobře naladily početné publikum na vrchol finálového večera a celého festivalu.

Michal Kratochvíl: Se členy Snarky Puppy se v Rumunsku roztrhl pytel (viz předchozí reporty z JazzTM). Bill Laurance ve svém triu preferuje moderní hutný zvuk, nápaditá rytmika žene vše kupředu a energie z pódia přímo srší. Na možná již trochu přesyceném poli pianových trií je nutné se nějak odlišit, nejsem si jist, zda se to Billovi daří, každopádně jeho uskupení patří k tomu lepšímu, co lze na scéně vidět a jejich set jsem si náležitě užil.

Závěr jedinečného jazzfestu v Garaně patřil kvartetu Lars Danielsson Liberetto a jeho poslednímu projektu Cloudland, který obsahuje nejen elegantní lyrické kvality, ale také rozmanité hudební barvy. Čtyři vynikající muzikanti Lars Danielsson – basa, Grégory Privat – piano, John Parricelli – kytara a Magnus Öström – bicí nadchli všechny přítomné dokonalou souhrou a virtuózními sóly. Druhý přídavek skončil ve 02:30 za bouřlivých ovací nadšených diváků.

Dokonalé vyvrcholení celého jazzfestu a oslava soudobého moderního jazzu!

Michal Kratochvíl: Vše se nádherně sešlo a finále Mistrovství Evropy ve fotbale zajistilo, že nakonec bude právě tento koncert a vyvrcholení festivalu skutečně velkolepé. Lars Danielsson v Garaně prezentoval své poslední úchvatné album Cloudland v naprosto špičkové sestavě hudebníků, kteří jsou schopni vykouzlit nezapomenutelné momenty na pódiu. Obzvláště vynikal zástupce mladší generace Gregory Privat, který svými excitovanými sóly přiváděl posluchače do extáze. Celý kvartet však jel na plný výkon a protřelý mazák Magnus Öström kapelu zkušeně poháněl a jistil, ale hlavně hrál ve prospěch hudby, aby vynikly Larsovy krásné melodické kompozice. Nádherná snová jízda, stačilo jen zavřít oči a nechat se unášet. Doporučuji pustit si album a udělat to samé a jak to vypadalo na koncertě nejlépe zjistíte v přiloženém videu. Publikum vytrvalo až do konce, protože tohle byl skutečný koncertní skvost a podařilo se nám vyřvat si dokonce 2 přídavky. Závěr našlapaného festivalu jak má být.

Překrásná oslava 25. jubilea a příslib do budoucna, že tu Garana jazz fest bude nejméně dalších 25 let. Již se těším, až tam opět někdy zavítám!

XXV. GARANA Jazz Festival se mimořádně vydařil. Nezbývá než vysoce ocenit organizátory, kteří připravili svým dlouholetým divákům v této nelehké době špičkovou přehlídku evropského jazzu v unikátní atmosféře na Vlčí louce v karpatských lesích. Nezapomenutelný zážitek!