Paolo Fresu rozzářil BOHEMIA JazzFest 2021 v Brně

Paolo Fresu rozzářil BOHEMIA JazzFest 2021 v Brně

BOHEMIA Jazz Festival, Brno, Dominikánské nám., 26. – 27.7.2021

Po letech se vrátil BOHEMIA JazzFest do Brna, tentokrát na Dominikánské náměstí, kde nehrozilo faux pas jako v roce 2018 při koncertu Billa Frisela na náměstí Svobody.

Na úvod dvou koncertů v Brně se původně plánovaný, rakouský Wolgang Pusching Quartet, který nemohl přijet kvůli vážným zdravotním problémům Wolfganga Puschinga, podařilo Rudymu Linkovi obratem úspěšně nahradit. Z Vídně přijelo Lukas Koenig Trio ve složení Fabian Rucker – saxofony, Beate Wiesinger – basa, Lukas König – bicí. Velmi povedená prezentace současného rakouského jazzu v mnoha jeho polohách.

Hlavní lákadlo brněnských koncertů a celého letošního BOHEMIA JazzFestu, italské Paolo Fresu Trio, přineslo jazzový zážitek evropské extra třídy. Paolo Fresu na trubku a křídlovku, Dino Rubino na piano a Marco Bardoscia na kontrabas ukázali velkou empatickou schopnost tvořit umění. Jejich pocta slavnému vzoru, Chetu Bakerovi, oblažila všechny vnímavé diváky. Závěrečný odvaz si vysloužil dlouhé, nadšené ovace.

Skvělý vrchol celého BOHEMIA JazzFestu.

Druhý koncert na Dominikánském náměstí otevřel český Crossover Quintet vycházející z autorské tvorby Marka Novotného, který osobitým způsobem žánrově propojuje principy komorní a jazzové hudby.

Obsazení kvintetu: Josefina Čermáková – zpěv, Marek Novotný – piano, Judita Škodová – cello, Tomáš Bačovský – housle, Max Makagonov – basa.

Zajímavý projekt zaujal v Brně svojí originalitou a entuziasmem všech muzikantů.

Poslední číslo celého BOHEMIA JazzFestu s velkým elánem zahrálo polské trio Electric Shepherd, které založil už v roce 1986 saxofonista a zpěvák Marek Stryszowski po odchodu z legendárního Laboratoria. Velmi zkušení Marek Stryszowski – saxofon, zpěv, Krzysztof Ścierański – basová kytara, kytara a Sławomir Berny – bicí, perkuse přinesli do Brna svou vlastní hudební formaci plnou jazzu a world music. Zpěvák Marek Stryszowski svým nasazením za mohutné podpory obou spoluhráčů strhl nadšené diváky do jejich podařené fúze. Velmi povedený závěr BOHEMIA JazzFestu 2021.