Yo-Yo Ma zahraje Bacha pro tisíce diváků pod širým nebem na hladině Vltavy

Yo-Yo Ma zahraje Bacha pro tisíce diváků pod širým nebem na hladině Vltavy

Přesně za měsíc, tedy 4. září, vystoupí na festivalu Prague Sounds pořádaném organizačním týmem Strun podzimu, světová hvězda klasické hudby, americký violoncellista Yo-Yo Ma. Hudebník, který hrál pro osm amerických prezidentů i pro Václava Havla, však oproti původním plánům nezahraje v Dvořákově síni Rudolfina, ale na open air plovoucí scéně na hladině Vltavy u Slovanského ostrova. Pořadatelé se pro změnu místa konání rozhodli na přání umělce a po dohodě s managementem. Jak datum, tak čas koncertu zůstávají beze změny.

Yo-Yo Ma zařadil Prahu na seznam 36 světových měst 6 kontinentů, ve kterých uvede Šest suit pro sólové violoncello Johanna Sebastiana Bacha. V minulosti hrál Yo-Yo Ma Bachovy suity například na pláži v Massachusetts, na střeše mrakodrapu v New Yorku či v americkém národním parku Acadia. Koncert na hladině Vltavy před ikonickým panoramatem historické Prahy tak ideálně souzní s jeho záměrem.

„Tento koncert je zastávkou na cestě ke sdílení této hudby s lidmi hledajícími rovnováhu a útěchu v okamžiku bezprecedentních změn. Sdílím tuto hudbu, která pomohla utvářet vývoj mého života s nadějí, že podnítí konverzaci o kultuře jako zdroji řešení, který potřebujeme,“ říká Yo-Yo Ma a dodává: „Bachovy violoncellové suity byly mými stálými hudebními společníky. Po téměř šest desetiletí mi poskytovaly energii, útěchu a radost v době stresu, oslav i ztrát. Jakou moc má tato hudba, že i dnes, po třech stovkách let, nám i nadále pomáhá procházet problémovými časy?“

Yo-Yo Ma zahraje Bacha pro tisíce diváků pod širým nebem na hladině Vltavy

Umístění koncertu na plovoucí scénu umožní výjimečný umělecký zážitek nejen tisícovce platících diváků v hledišti na hladině Vltavy, ale také dalším tisícům diváků, kteří budou moci zažít atmosféru tohoto výjimečného večera z mostů, nábřeží, blízkých ostrovů, ale i z pramiček a šlapadel přímo na hladině řeky. Pro ozvučení bude použita technologie, která garantuje platícím posluchačům na plovoucí scéně Prague Sounds hyperrealistický zvuk a která věrně simuluje přirozenou akustiku koncertního sálu. „Společná meditace s Bachovou geniální hudbou ve fenomenální interpretaci světového cellisty, jakým je Yo-Yo Ma, pod hvězdami a na říční hladině uprostřed historické Prahy, to slibuje zážitek na celý život,“ těší se ředitel festivalu Marek Vrabec. Vstupenky na všechny koncerty festivalu Prague Sounds jsou k dispozici na webu praguesounds.cz. Yo-Yo Movi příznivci, kteří si již zakoupili vstupenky do Rudolfina, obdrží nové vstupenky e-mailem.

Prague Sounds – nový open air festival Strun podzimu

Festival Prague Sounds, který sobě, ale především svým fanouškům nadělily ke svému 25. výročí Struny podzimu, se odehraje od 2. do 8. září v samotném srdci Prahy na plovoucí scéně na řece Vltavě, která stejně jako loni vyroste u Slovanského ostrova před působivou kulisou Pražského hradu.

Festival zahájí 2. září pozdně letním večerem pod širým nebem Jiří Suchý a orchestr divadla Semafor s výběrem písní převážně inspirovanými vodním živlem zasazeným do působivé říční scény na hladině Vltavy. Na festival se vrátí i multiinstrumentalista a skladatel Jiří Slavík, aby 6. září na plovoucí scéně společně se souborem Ondráš a hráčem na lidové nástroje Marianem Friedlem odvyprávěl příběh života, lásky a smíření v autorském folklorním projektu kombinujícím skladby z alba Mateřština a představení kRok za kRokem. Jeden z nejvlivnějších jazzových klavíristů dneška Brad Mehldau a oceňovaný zpěvák Ian Bostridge se 7. září na stejném místě představí ve společném lyrickém projektu vycházejícím mimo jiné ze Shakespearovy a Goetheho tvorby. Týden plný návratů zakončí 8. září andělský hlas charismatické zpěvačky Lizz Wright. Plovoucí scéna na Vltavě odhalí její nejniternější uměleckou polohu, gospel.

PRAGUE SOUNDS open air festival Strun podzimu

Program

2. 9. 2021, 20.00 hod.

Plovoucí scéna na Vltavě

Jiří Suchý: Árie měsíce

 

4. 9. 2021, 19.00 hod.

Plovoucí scéna na Vltavě

Yo-Yo Ma: The Bach Project

Šest suit pro sólové violoncello

 

6. 9. 2021, 20.00 hod.

Plovoucí scéna na Vltavě

Jiří Slavík & VUS Ondráš & Marian Friedl

 

7. 9. 2021, 20.00 hod.

Plovoucí scéna na Vltavě

Brad Mehldau & Ian Bostridge: The Folly of Desire

 

8. 9. 2021, 20.00 hod.

Plovoucí scéna na Vltavě

Lizz Wright: Gospel

 

Offstrings – doprovodný program (ve spolupráci s Centrem moderního umění Dox)

8.9.2021. , 20.00 hod. a 9. 9. 2021, 20.00 hod.

Dox+

Franck Vigroux: Flesh

Zdroj: tisková zpráva