PonavaFest 2021 bavil, inspiroval i překvapil...

PonavaFest 2021 bavil, inspiroval i překvapil…

V brněnském parku Lužánky se předposlední červencový víkend vystřídaly desítky hudebníků, divadelníků, stand-up komiků a dalších vystupujících. Na třech festivalových scénách dostali prostor méně známí hosté, ale také hvězdy alternativní a jazzové scény. Brněnská legenda Dunaj s frontmanem Vladimírem Václavkem diváky dojala až k slzám, velkým překvapením byl The Witch Orchestra s dokonale provedenými skladbami Franka Zappy. Nedělnímu vrcholnému vystoupení věhlasného jazzového bubeníka Jima Blacka s berlínským projektem MeoW neubral ani liják s bouřkou, které festival zakončily oproti rozvrhu o několik minut dříve.

Původně plánovaný květnový termín se z důvodu nepříliš příznivé epidemiologické situace musel o dva měsíce odložit. I přesto se pořadatelům festivalu podařilo sestavit lákavý a žánrově rozmanitý třídenní program. Kromě hudebních vystoupení nechyběly doprovodné aktivity pro dospělé i dětské návštěvníky: výtvarný workshop, divadelní představení, stand-up komedie a slam poetry, poznávání přírody pod vedením jednoho z partnerů festivalu, Veřejné zeleně města Brna, ukázky akrojógy, meditace, stánkový prodej a večerní taneční party v rytmu elektroniky.

Jedním z lákadel bylo sobotní vystoupení kapely Dunaj, která před pár lety obnovila činnost a na PonavaFestu dokázala, že stále dokáže oslovit a v mnoha případech dojmout nejen generaci padesátníků a šedesátníků, ale také jejich děti. Stejné publikum pak užaslo nad koncertem The Witch Orchestra, jak potvrzuje pedagog hudební fakulty JAMU a jeden z hudebních dramaturgů festivalu Radim Hanousek: “Orchestr vznikl, jak už to bývá, kdysi v hospodě, od té doby se schází více méně sporadicky, ale protože jsou to profesionální muzikanti, dokážou odehrát Zappovu tvorbu tak, že zanechají hluboký zážitek hudební i vizuální. Sám jsem viděl několik návštěvníků festivalu stát u pódia doslova s otevřenými ústy. Festival vyvrcholil v neděli 25. července koncertem skvělého jazzmana, amerického bubeníka Jima Blacka a jeho tří berlínských přátel, se kterými tvoří projekt MeoW. Jejich hravost, nepřeberné množství hudebních variací, vtípků a výletů do jiných žánrů si návštěvníci myslím velmi užili,” dodává Hanousek.

Podtitulek festivalu Bez plotů a bez vstupného se ukázal jako vítaná strategie: i přesto, že ve stejném termínu v Brně probíhaly další festivalové akce, si organizátoři PonavaFestu na nezájem publika stěžovat rozhodně nemůžou.

Na letošní, již 6. ročník multižánrového festivalu PonavaFest zavítalo od pátku 23. do neděle 25. července na 3 tisíce návštěvníků. Park Lužánky se zase po roce stal místem krásných setkání a nevšedních zážitků,” uvádí Vít Kalvoda, hlavní pořadatel a ředitel festivalu, a doplňuje: “Velký dík patří Ministerstvu kultury a Statutárnímu městu Brnu za finanční podporu a náměstkovi primátorky Tomáši Koláčnému za záštitu a finanční přispění. Příští rok bychom se rádi vrátili ke květnovému termínu, jak bylo v uplynulých letech zvykem. Pevně věřím, že se nejméně ve stejně hojném počtu sejdeme v Lužánkách při 7. ročníku PonavaFestu, který vypukne v pátek 20. května 2022. Na celý víkend bude opět připraven bohatý a žánrově velmi pestrý program, již nyní na něm usilovně pracujeme.”

Odkazy:

(Tisková zpráva)