Jihočeský jazzový festival ČEZ 2021 v Českých Budějovicích

Jihočeský jazzový festival ČEZ 2021 v Českých Budějovicích

3. – 10.8.2021, České Budějovice, Hluboká n. Vl., Lipno n. Vl.

11. ročník Jihočeského jazzového festivalu přinese do krajské metropole opět nálož hudby, která běžně na jihu Čech nebývá v průběhu roku často ke slyšení. Jazzová hudba rozehraje nejstarší část Budějovic a poprvé se představí také na vzdušné scéně Stezky korunami stromů v Lipně.

Oproti loňskému ročníku bude tento opět v mezinárodním obsazení. Hlavní tváří festivalu je geniální francouzský trumpetista a jazzový experimentátor Erik Truffaz. Ten se na podium festivalu vrací přesně po 10 letech, s novým albem Lune rouge a také zbrusu novým zvukem.

Tradiční hlavní open air scéna na Piaristickém náměstí představí opět jazz v celé jeho šíři a barevnosti.

Pátek 6. srpna odstartuje funky jazz místních bezNOT, na které naváže vskutku mezinárodní Altar Quintet (SK, AUT, HUN) s vlastními kompozicemi reflektujícími současnou podobu jazzu. Základem tohoto kvintetu jsou hudebníci N. Nikitin a Ľ. Šrámek, kteří spolu tvoří bez nadsázky středobod současného slovenského jazzu.

Zmiňovaný Erik Truffaz páteční večer zakončí.

Sobota nabídne, kromě podmanivé atmosféry klášterního náměstí, autorskou hudbu Beaty Hlavenkové a Kapely snů.

Beata je držitelkou cen Anděl a autorkou hudby k očekávanému filmu Zátopek. Její repertoár je složený ze zpívaných kompozic. Na jazzovém festivalu nemůže chybět big band, proto letos přijal pozvání na hlavní scénu Jazz Dock Orchestra, moderní jazzový big band na evropské úrovni. Má za sebou tři roky úspěšného fungování s vlastním originálním repertoárem a skladbami světových autorů. Soubor tvoří z velké části „band lídři“ top českých jazzových kapel. Jejich spolupráce přináší obrovskou jistotu, sehranost, energii i mimořádnou interpretační kvalitu. Sobotní program zakončí tanečním setem neo swingová kapela z Vídně Marina & The Kats.

Festival doplňují doprovodné koncerty realizované ve spolupráci se spolkem Umění ve městě. Na nábřeží u Železné Panny latin jazz se saxofonistou Štěpánem Markovičem a Mirkem Surkou (3.8.), na náměstíčku u Rabenštejnské věže unikátní projekt pocty zemřelému pianistovi Chicku Coreovi od kvartetu Daniela Bulatkina (4.8.). Ozdobou doprovodného programu je bezesporu houslový virtuóz Ivan Herák, který má ve svém portfoliu spolupráce s Jaroslavem Svěceným, Václavem Hudečkem, Ivou Bittovou, Jihočeskou filharmonií, Idou Kelarovou a dalšími hudebními osobnostmi. Muzikální výjimečnost a improvizaci spolu s ním tvoří cikánská kapela profesionálních hudebníků, jež má hudbu dokonale „zažitou v krvi“. (5.8.)

Doprovodné akce pokračují i po skončení hlavního víkendu. V neděli 8.8. na Hluboké vystoupí kapela Bobesh se smooth jazzovým repertoárem. Jazz na netradičním místě bude k poslechu na Stezce korunami stromů v Lipně n.Vltavou, kde ve 24 metrech výšky zazní šansony Chantal Poullain (10.8).

Letním festivalem ale živá jazzová hudba na jihu rozhodně nekončí. Organizátoři festivalu připravili sérii koncertů v krásném rokokovém sále hotelu Rezidence v Nových Hradech. Klubovou sezónu odstartuje držitel několika cen Grammy Randy Brecker a AMC Trio (9. 9.), sextet britského saxofonisty Andy Shofielda (23. 9.), virtuózní kytarista Shahab Tolouie původem z Íránu (7.10.), nepřehlédnutelný Laco Deczi (11.11.) a řada dalších.

Program Jihočeského jazzového festivalu ČEZ 2021

Doprovodný program

Úterý 3.8. open air U Železné panny 19:30

Štěpán Markovič Quartet feat. Mirek Surka – latin jazz

Středa 4.8. open air Rabenštejnská věž 19:30

Tribute to Chick Corea by Daniel Bulatkin Q.

Hudební pocta mimořádnému klavíristovi, jehož kariéra trvala téměř šest desetiletí.

Čtvrtek 5.8. open air Rabenštejnská věž 19:30

Ivan Herák & Band – gypsy jazz

Hlavní open air Piaristické náměstí

Pátek 6.8.

17:30 bezNOT – funky jazz

19:30 Altar Quintet (SK, HUN, AUT) – contemporary jazz

21:00 Erik Truffaz Quartet (FR) – experimental jazz

22:30 jam session ve Zlaté Ratolesti

Sobota 7.8.

17:30 Beata Hlavenková a Kapela Snů – jazz, alternativa

19:30 Jazzdock Orchestra – contemporary big band

21:00 Marina & The Katz (AUT) – neo swing

Doprovodný program

Neděle 8.8. open air Hluboká n.Vltavou 19:30

Bobesh – smooth jazz

Úterý 10.8. Stezka korunami stromů Lipno 20:00

Chantal Poullain & Štěpán Markovič Trio – šansony

 

Zdroj: Tisková zpráva festivalu, www.jihoceskyjazzfest.cz