Jazzová legenda Günter „Baby“ Sommer se vrací do Boskovic

Jazzová legenda Günter „Baby“ Sommer se vrací do Boskovic

Součástí Festivalu Boskovice, který proběhne 8.–11. července 2021, je i hudební scéna v zámeckém skleníku, kterou letos obsadí Günter „Baby“ Sommer, B/Y Organism, Soul Ožil, DrumBone Aerdnah Trio, Foxy Mama, The PeaNuts, Tony Bigmouth Pearson… a mnozí další. Vrcholem Česko-německého jazzového setkávání, které zde také proběhne, bude speciální festivalový projekt skupiny CrossOver Quartet a dua Olicía.

Hlavní hvězdou Česko–německého jazzového setkávání, podpořeného Česko-německým fondem budoucnosti, je Günter „Baby“ Sommer, německý jazzový bubeník a perkusionista. Už v 60. letech 20. století vyvinul specifický styl hraní, díky kterému se stal jedním z nejvýznamnějších reprezentantů mezinárodní jazzové scény. Jeho charakteristickým znakem je používání nejrůznějších materiálů a neustálé rozšiřování bohaté sbírky nástrojů (tympány, bubny, trubkové zvonkohry, zvonky, gongy, africké kalimby, varhanní píšťaly atd.). Ke specialitám jeho repertoáru patří např. také zahrnutí středověkých písní. V Boskovicích zahrál už před šesti lety, kdy si střihl nečekaný bubenický duet s Milošem Dvořáčkem. Čím tato jazzová legenda, která se nebojí jakékoliv improvizace, překvapí tentokrát? V pátek na podiu skleníku vystoupí společně s flétnistkou Katharinou Hilpert a rock-popovým saxofonistou Antoniem Lucaciem. Vyvrcholením jazzového programu bude sobotní premiéra společného projektu české kapely CrossOver Quartet, která ráda propojuje principy komorní vážné a jazzové hudby, a německého dua Olicía („electronic homemade loopjazz“). Další kapely, které na festivalu představí různé jazzové polohy, jsou B/Y Organism, představující novou syntézu žánrů a zvuků ve formátu varhanního tria, nebo Soul Ožil.

Nad rámec česko–německé spolupráce se na festivalu Boskovice představí i kvarteto mezinárodních improvizátorů ze čtyř zemí. Vedoucím hudebníkem projektu je saxofonista, skladatel a basklarinetista Mikołaj Trzaska, ikona polského jazzu a jazzové avant-garážové scény. Je spoluzakladatelem kultovního polského souboru „Miłość“ i uznávaným skladatelem filmové hudby. Maďarsko zastupuje Balázs Pándi, který je známý ve světě noise, break core, doom metal a improvizační hudby. Reprezentantem české improvizační scény je Petr Vrba, trumpetista, multiinstrumentalista a jeden z nejaktivnějších experimentálních hudebníků v Praze. Ukrajinu zastupuje kontrabasista Mark Tokar, klíčová postava ukrajinské improvizační hudby. Je prvním ukrajinským hudebníkem, který měl příležitost debutovat na prestižním chicagském jazzovém festivalu v roce 2012. Vystoupení proběhne mimo skleník, v Prostoru v Panském dvoře v rámci spolupráce s kulturním centrem Firlej ve Wroclawi.

Čas se konečně vrátit – jak na jazz a blues do Boskovic, tak do života.

Kompletní informace o festivalu, včetně kompletního programu, informací o vystupujících, možnosti ubytování atd., naleznete na festivalových stránkách https://www.boskovice-festival.cz/cs

(Tisková zpráva)