Jazzové trio TREETOP vydává singl z chystaného debutového alba
Treetop

Jazzové trio TREETOP vydává singl z chystaného debutového alba

Jazzové trio TREETOP vydává v pátek 25. června singl a videoklip ke skladbě „Flower She Loves The Most“ ze svého eponymního debutového alba, které vyjde 10. září u vydavatelství Animal Music. TREETOP je kapela s unikátním nástrojovým obsazením – akordeon, trombon, kontrabas. Ve své hudbě kombinuje mnoho stylů a vlivů, od moderního jazzu přes free jazz až k postupům klasické hudby. Tvoří jej český akordeonista žijící v Berlíně VOJTA DRNEK, pražský trombonista RICHARD ŠANDA a bratislavský kontrabasista MICHAL ŠELEP. Přátelé ze studií na brněnské Janáčkově akademii múzických umění začali spolu hrát v triu před třemi lety a repertoár, který během celé této doby vytvořili, je základem chystaného alba: „Je to pomyslné zakončení jedné éry této kapely. Po dobu tří let jsme formovali zvuk, kompozice, aranžmá a hledali cestu jak nejlépe propojit netradiční instrumentaci. Myslím, že se nám povedlo dotáhnout je do bodu katarze, která vykrystalizovala v tohle album“, říká RICHARD ŠANDA, který je také autorem singlu.

„Ve skladbě „Flower She Loves The Most“ se mísí hned několik inspirací. Jak vypovídá sám název, píseň má lehce romantický charakter, proto jsem při kompozici vycházel ze sonetové formy milostných básní Williama Shakespeara, kterou do hudebního světa převedla také známá dvojice Ellington & Strayhorn na albu Such Sweet Thunder. Napsal jsem několik sketchů, kde jsem si s touto formou “hrál”. Z nich jsem pak skladbu rozpracoval a zaranžoval pro trio. Skladbu jsem věnoval své přítelkyni a prozradím, že její nejoblíbenější květina je hortenzie”, představuje skladatel RICHARD ŠANDA.

Jazzové trio TREETOP vydává singl z chystaného debutového alba

K singlu vychází také videoklip, který byl natočený během nahrávání alba ve studiu Sono Records na Nouzově a jeho premiéra se uskuteční na webu Lidovky.cz v pátek 25. června v 10h, od 12h bude ke zhlédnutí na Youtube.

Nahrávání, mix a mastering singlu i celého alba proběhlo ve spolupráci se zvukovými mistry Adamem Karlíkem, Milanem Cimfem a Pavlem Karlíkem ve studiu Sono Records. Autorem grafického designu obalu je Jakub Spurný ze Studia Najbrt, autorem fotografií je Dušan Tománek. Singl „Flower She Loves The Most“ vychází na digitálních platformách ke streamu i downloadu. Celé album Treetop vyjde 10. září 2021 na CD a digitálně. Na stejný den je naplánovaný také koncertní křest alba v pražském klubu Jazz Dock.

VOJTA DRNEK studoval hru na klasický akordeon na konzervatoři v Ostravě a jazzový akordeon na brněnské JAMU. Absolvoval roční stáž na Anton Bruckner Privatuniversität v Linci, kde se setkal a spolupracoval s Peterem Herbertem, Aydinem Esenem, Stephanem Braunem a dalšími. Jako interpret a improvizátor se zabývá pestrou paletou žánrů, moderním jazzem v triu Treetop, swingem v kapele Hot Brew, soudobou improvizací ve svém sólovém projektu. Jako sideman působí v norsko-českém NOCZ & choir, je součástí Ensemble Opera Diversa, orchestru Janáčkovy opery v Brně, s Marianem Friedlem nahrával desku 11 podob lásky (Indies Scope, 2020). V loňském roce založil label Ma Records, který se zaměřuje na jazz, improvizovanou a experimentální hudbu a jako stážista pracuje také v berlínském labelu Heartcore Records proslulého kytaristy Kurta Rosenwinkela.

Trombonista RICHARD ŠANDA absolvoval studia na jazzové katedře JAMU v Brně a část studií strávil také v Holandsku na Conservatorium van Amsterdam. Je vyhledávaným studiovým hráčem, působí v předních českých a slovenských big bandech – Rozhlasový orchestr Gustava Broma, Jazz Dock Orchestra, Concept Art Orchestra a dalších.  V roce 2016 byl Českým rozhlasem nominován do Euroradio Jazz Orchestra. V roce 2019 byl vybrán do JM Jazz World Orchestra pod taktovkou Luise Bonilly, aby se zúčastnil evropského turné. Zahrál si také po boku Lionela Louekeho, když byl součástí ansámblu Luboše Soukupa. Další významné spolupráce: Bob Mintzer, Miroslav Vitouš, Ed Partyka, Ben Wendel, Bart van Lier, Tommy Smith, David Dorůžka a další.

MICHAL ŠELEP začal hrát na baskytaru v 16 letech jako samouk. Pomocí internetu, videí na Youtube a hraním s kamarády ve zkušebnách a v kostele se zdokonalil natolik, že v roce 2011 začal studovat baskytaru a hudební teorii ve škole Bassology Anthonyho Wellingtona, světoznámého učitele baskytary a baskytaristy v kapele Victora Wootena. V roce 2014 se stal prvním držitelem stipendia Fodera-Compito na prestižním hudebním kempu Victor Wooten Bass/Nature Camp v Nashville, kde studoval s hudebníky jako jsou Victor Wooten, JD Blair, Futureman, Steve Bailey, Chuck Rainey, Danny Gottlieb a dalšími. Po návratu na Slovensko začal studovat hudbu s legendárním slovenským kytaristou Andrejem Šebanem, dokončil studium psychologie na UK v Bratislavě a vystudoval Jazzovou interpretaci a kontrabas na JAMU v Brně. Michal Šelep pravidelně spolupracuje s umělci jako Peter Lipa, Zuzana Mikulcová, Sima Martausová, Ester Wiesnerová, Katarína Máliková  Modré Hory, a mnoha dalšími.

Zdroj: tisková zpráva