U boskovické synagogy zněl živý klezmer
Kamil Vočko Altrichter

U boskovické synagogy zněl živý klezmer

V rámci Koncertů s hvězdičkou, jež pořádá Muzeum regionu Boskovicka v dramaturgii Alice Hrbkové, vystoupila v Boskovicích v pátek 18.června ostravská klezmerová kapela MAMALÖR.

Tentokrát ale nikoli v synagoze, ale ve venkovním prostoru u ní. Což byl výtečný tah, protože mohlo vystoupení v tropických vedrech, jež panovaly, slyšet více lidí; přišly tak celé rodiny i s dětmi v kočárcích, mohli se zastavit kolemjdoucí a setrvat libovolnou dobu. Počet posluchačů se pohyboval okolo šedesátky plus minus a všichni si to, včetně koncertujících, patřičně užívali…

Skupina Mamalör tak navázala na pandemií přerušený koncertní cyklus Koncertů s hvězdičkou, který má za cíl naplnit nádherný prostor boskovické synagogy (nejen)židovskou hudbou. Než veškerý kulturní život zmrtvěl, stačily tu vystoupit Fabio Delvó-Roots, improvizační ansámbl Pavla Straky (doprovod k němému filmu o Golemovi), Korjen a Půljablkoň.

Mamalör se zrodila v ostravské industriální čtvrti Vítkovicích, kde mimochodem ještě před druhou světovou válkou žila početná komunita Židů. Hudba kapely je inspirována klezmerskými melodiemi, tudíž písněmi potulných židovských hudebníků z východní Evropy. Muzikanti si z koncertní historie kapely považují role předkapely souboru slavného klezmerového trumpetisty Franka Londona s klarinetistkou Emou Johnson v rámci londýnského festivalu KlezFest v roce 2009. V témže roce vydali debutové album „Na dvorku“, v roce 2017 pak druhou, vskutku výtečnou desku „Pumpernakle“.

Byť u boskovické synagogy chyběla hlavní zpěvačka (a herečka) Tereza Cisovská, její absence nebyla znát. Šťavnaté i melancholické písně v jiddiš střídaly i ty s českými texty, mezi nimiž se skvěla kupříkladu „Perspektiva“ se slovy Františka Gellnera (Má milá rozmilá, neplakej, život už není jinakej…), autorské pecky a hutné instrumentálky. V nich se mi nesmírně líbili akordeonistka Tereza Janečková, flétnistka Adéla Václavíková (a též výborně zpívala), houslista (a kapelník, samozřejmě zdatný zpěvák) Jiří Macháček a perkusista Pavel Nowak.

Skvělý večer!

(Autor foto: Kamil Vočko Altrichter)