Zpěvačka Jana Koubková reflektuje pandemii covid-19 singlem „Blues (ne)ohrožené seniorky“

Zpěvačka Jana Koubková reflektuje pandemii covid-19 singlem „Blues (ne)ohrožené seniorky“

11. června vyšel nový singl zpěvačky Jany Koubkové „Blues (ne)ohrožené seniorky“. Zpěvačka se v něm ohlíží za víc než rokem bez „živých“ koncertů, vlastními zážitky i svým přístupem k celé situaci. Navzdory názvu svůj singl popisuje jako rapový šanson.

„Text zachycuje současný stav mé mysli. Prostě ročník 1944 sám o sobě a do toho covid a nemožnost skoro rok a půl dělat svou práci, na kterou jsem zvyklá. Ale nemíním se hroutit a to je asi to hlavní poselství. Takových lidí je spousta, ale mě se čas prostě krátí a covid ho zkracuje ještě víc. Když nezpíváš tak dlouho, hlasivky fungují hůř a zrovna tak i dýchání. A taky se přidružují zdravotní problémy dané věkem, ale bez zpívání, vymýšlení a konání vůbec, to prostě nejsem já,“ popisuje Jana Koubková.

Zkoušení „po e-mailech“

Do lesa nesmí ten, kdo se bojí, a já do lesa chci, zpívá Koubková v textu. „Ještě mám pořád spoustu energie a chutě chtít, ale jak dlouho, než osud s pánem bohem klidně řekne – teď!?,“ parafrázuje text rapového šansonu. Právě to byl jeden z důvodů vzniku nového singlu – a jeho tvorba byla s ohledem na pandemickou situaci poměrně netypická. „Jsem ráda, že do toho se mnou šli mí kolegové, se kterými už léta spolupracuji a oni dobře znají mě a já je: pianista Ondřej Kabrna, basista a violoncellista Jan Keller a bubeník Jan Červenka. Vědí, že je to má životní pravdivá výpověď a trvalo nám všem dlouho zvolit tu správnou hudbu k textu. Za normálních okolností se sejdeme naživo a hudba vzniká. S ohledem na pandemickou situaci jsme si ale posílali nahrávky e-mailem, různě to sesazovali, kombinovali, zkoušeli, až se nakonec zrodila konečná podoba, a to včetně obalu od výtvarníka Luďka Bárty,“ vysvětluje Jana Koubková.

Ačkoliv je Jana známá zejména coby jazzová zpěvačka, sound nové skladby rozhodně typicky jazzový není.

„V názvu je sice slovo Blues, ale hudebně to ani s ním nesouvisí. Jen pocitově. Já ten svůj text trochu rapuji a pak scatově improvizuji v rámci harmonie… Vůbec poslední dobou ráda text rapuji. Cítím v tom v některých situacích větší důraz na textové sdělení. A tak bych ráda přála té své nové nahrávce, aby posluchačům padla do noty jak hudebně, tak textově. S nadhledem jde všechno líp a nejsme v tom sami ani náhodou,“ uzavírá Jana Koubková.

Nový singl Jany Koubkové je dostupný na e-shopu vydavatelství Supraphon zde.

(Tisková zpráva)