Voicingers opět zavítá do Česka!

Voicingers opět zavítá do Česka!

Polská platforma Voicingers zabývající se improvizovanou hudbou přináší do Jablonce nad Nisou  koncerty a vokálně-instrumentální workshopy s důrazem na hravost, otevřenost a rozvíjení kreativity.

Workshopy Voicingers jsou určeny všem, kteří rádi zpívají a hrají na hudební nástroje (tedy širokou veřejnost i studenty hudebních škol a konzervatoří i hudební pedagogy). Cílem workshopů je prohloubit kontakt s vlastní muzikálností, podpořit kreativitu a spontánnost v projevu a v hudební interakci. Součástí workshopů bude zpěv skupinových písní a hraní na etnické perkuse. Každý účastník bude mít možnost hrát nebo zpívat v doprovodu bicích, baskytary a piana. Každý den se konají tři workshopy v časové délce 90 minut, série workshopů bude ukončena zkouškami na závěrečný koncert. Každý večer se koná koncert lektorů, poté mohou studenti hrát s lektory během klubových jam sessions. Součástí bude i inspirativní poslechová session.

Lektorský tým je letos opět skvělý: Ridina Ahmed (CZ), Grzegorz Karnas (PL), Edilson Sanchez (KOL), Grzegorz Maslowski (PL), Pawel Kaczmarczyk (PL), David Dorůžka (CZ), Marta Kloučková (CZ), Michal Wróblewski (CZ), Alena Schernstein Vítová (CZ) a Vít Křišťan (CZ).

Koncerty se uskuteční na Letní scéně Eurocentra Jablonec n. N vždy od 19 hodin.

Program koncertů:

  1. 7. Ridina Ahmed (CZ/PL)
  2. 7. Pawel Kaczmarczyk Trio (PL)
  3. 7. Marta Kloučková Quintet (CZ/PL)
  4. 7. Grzegorz Karnas Trio feat. Michal Wróblewski (CZ/PL)
  5. 7. Závěrečný koncert studentů a All Star Band lektorů

Platforma Voicingers realizuje hudební workshopy, které jsou vedeny umělecky aktivními evropskými hudebníky s pedagogickou zkušeností (zpěváky a instrumentalisty). Vychovává mladé muzikanty, pedagogy s různorodostí v individuálních a skupinových tvůrčích aktivitách. Jde o improvizaci, rytmickou kompetenci, dechové relaxační tréninky, rozvoj tělesného vědomí v hudbě, hraní v hudebních uskupeních a zpěv ve skupině. To vše patří mezi hudební dovednosti, na které se zaměřují workshopy podobného druhu ve světě. Čeští hudební profesionálové jsou přizváni ke spolupráci v rámci workshopů a koncertů, což předpokládá do budoucna také přínos pro rozvoj pedagogické činnosti improvizované hudby, tvorby a interakce.

Voicingers opět zavítá do Česka!
Zory 16-20.08.2017 Voicingers
Foto: Bogdan Krezel

Cílem je nabídnout nové alternativy nazírání na improvizovanou hudbu přes realizaci workshopů a koncertů účastníků a lektorů. Jde o bezprostřední konfrontaci s inspirativními přístupy, netradičními formami hudebního vzdělávání, které mohou obohatit práci mladých hudebníků, hudebních pedagogů v České republice a stejně tak českých hudebníků, kteří na akci participují,“ uvedl garant projektu a jeho duchovní otec, mezinárodně uznávaný polský jazzový zpěvák  Grzegorz Karnas.

Dramaturgie projektu Voicingers on Tour Czech Republic 2021 dále navazuje na sérii vzdělávacích a uměleckých akcí, které pořadatelé (Studio Kokos z.s.) organizovali z vlastní iniciativy v letech 2018 a 2019 (workshopy, přednášky, koncerty). Jsou tak položeny základy pro zájemce ze strany mladých hudebníků, pedagogů, základy pro výchovu pravidelného diváka a posluchače směrem k menšinovým žánrům.

Organizátorem je studio Kokos., z.s, spolu s polským spolkem Kontrapunkt a Kulturou Jablonec p.o.

Akci podpořilo Ministerstvo kultury ČR, Ministerstvo kultury PL a Polský institut v Praze.

Zdroj: tisková zpráva