Festival Mladí ladí jazz vyhlašuje soutěž pro mladé muzikanty Jazzfruit

Festival Mladí ladí jazz vyhlašuje soutěž pro mladé muzikanty Jazzfruit

V Praze 10. května – Soutěž Jazzfruit pod festivalem Mladí ladí jazz se vydává již po dvanácté hledat nadějné talenty v pestré paletě nejen jazzových stylů a žánrů. Poté, co úspěšně přestála i loňský počátek koronavirových omezení, vyhlašuje další ročník, do kterého se mohou zájemci hlásit do 16. května. Vítěz letošního ročníku si zahraje v Paříži i na některém domácím velkém festivalu a obdrží také hodnotný voucher od Kytary.cz. Vouchery od tohoto partnera festivalu budou patřit také druhému a třetímu projektu v pořadí. Všem třem finalistům pak bude věnována dlouhodobá profesionální péče, která jim pomůže se startem domácí i zahraniční kariéry.

Podrobné podmínky soutěže Jazzfruit najdou zájemci na www.mladiladijazz.cz/jazzfruit.

Porota

Odborná porota, ve které zasedne Sára Vondrášková, známá pod uměleckým jménem Never Sol, novinář Zdeněk Neusar nebo Michael Krásný vybere po uzávěrce 16. května tři kapely, které se utkají o první místo. Finále pak proběhne 30. května naživo na palubě lodi na Vltavě, z níž poběží streamy na YouTube a Facebooku. Zvuk bude také přenášen na pražské břehy, kde si kapely budou moci diváci poslechnout z bezpečné vzdálenosti. O výběru vítěze mají příležitost vedle poroty rozhodnout i fanoušci v online hlasování. Hostem finálového koncertu bude kapela minus123minut. Mezi vítězi a finalisty minulých ročníků najdeme například dnes již klíčovou osobnost naší jazzové scény Igora Ochepovského, kapely Jay Delver, 2in2out nebo Silva Šírová Sextet.

„Cílem soutěže Jazzfruit je všestranná a dlouhodobá podpora talentovaných muzikantů, kteří náš život budou obohacovat hudbou, která přináší radost a umí se přenést i přes zavřené hranice i dveře koncertních sálů,” říká za organizátory Jan Gregar, ředitel festivalu Mladí ladí jazz.

Ceny

Všichni finalisté získají od týmu Mladí ladí jazz všestrannou podporu pro přípravu kvalitní profesionální kariéry. Bude to například pomoc s profesionálním zpracováním presskitu, technického rideru a dalších nutných podkladů klíčových pro budoucí úspěšný booking a hladký průběh samotného vystoupení a také speciální workshopy s podporou hudební kanceláře SoundCzech. Vítěz letošní soutěže Jazzfruit vystoupí, jakmile to okolnosti dovolí, na koncertě v Paříži a také minimálně na jednom z partnerských festivalů v České republice (Jazzfest Brno, Mezinárodní festival Česká Kamenice). Kytary.cz pak odmění vítěze i druhé dva finalisty odstupňovanými vouchery.

Festival Mladí ladí jazz vyhlašuje soutěž pro mladé muzikanty Jazzfruit

Přihlášky

Uzávěrka přihlášek je 16. května. Hudebníci, kteří splňují podmínky soutěže musí poslat nejméně dvě hudební nahrávky a další materiály dle propozic. Mohou se přihlásit i kapely, které v předchozích ročnících v Jazzfruitu soutěžily, ale nevyhrály. Podmínku české národnosti a věk do 35 let musí splňovat nejméně 75 % kapely, v případě dua 50%.

O festivalu Mladí ladí jazz

Festival Mladí ladí jazz pravidelně nabízí koncerty hudebníků, kteří se nebojí bořit zažité jazzové škatulky a otevírají je nejrůznějším hudebním žánrům. Loni mimo jiné realizoval koncert na festivalu Praha Září a v rámci Mladí ladí dětem vytvořil originální a půvabnou edukační videosérii Hudební cesta světem s Oranem Etkinem, Martou Kloučkovou a jejich hosty.