We Europe – jazz na konci pandemie

We Europe – jazz na konci pandemie

Dne 21. května proběhnou na devíti místech Evropy jazzové koncerty v rámci projektu WE EUROPE. Ty budou streamovány a zpřístupněny veřejnosti zdarma!

We Europe je největší koncertní projekt jazzové hudby na starém kontinentě. S podnázvem Jazz na konci epidemie jej inicioval polský pianista, skladatel, organizátor a propagátor jazzu Krzysztof Kobyliński. Vytvořil tak platformu i pro další jazzové promotéry, kteří se tak mohou zviditelnit a připravit si odrazový můstek pro očekávanou koncertní konjunkturu po odeznění pandemie. Kobyliński vychází ve svojí myšlence jarního obrození z nedávno vydané publikace „Apollo´s Arrow: The Profound and Enduring Impact of Coronavirus on the Way We Live“ o hlubokém a trvalém dopadu koronaviru na způsob, jakým žijeme z pera Nicholase Christakise, profesora z Yale. Čili z optimistické předpovědi velkého uměleckého, ekonomického, technologického a politického oživení. Christakis analyzoval předchozí pandemie a zjistil, že po odeznění pandemií dochází k neobyčejně silné progresi snad ve všech směrech života. Uvádí jako jeden z mnoha příkladů dvacátá léta minulého století, kdy po španělské chřipce došlo k ohromnému rozvoji rozhlasového vysílání, jazzové hudby a hnutí za práva žen…

Tak tedy 21.května můžete sledovat koncert v Gliwicích, kde vystoupí Krzysztof Kobyliński (organizátor Palm Jazz Festival) a po něm dvojice Szymon Klima a Dominik Wania. V Prešově zahrají David Kollar s Tomášem Mutinou, což pořádá vydavatelství Hevhetia, jehož koně ostatně v projektu We Europe zhusta defilují. V Brně (festival Ponava) se představí Jakub Mizeracki Trio, v rakouském Diersbachu (Inntoene Jazz Festival) Sweet Emma Band, v Miláně Lorenzo de Finti Quartet, v nizozemském Tilburgu Paul van Kemenade Quintet (Stranger Than Paranoia Jazz Festival), v Norimberku Izabella Effenberg, ve Vilniusu Leonid Shinkarenko (Nida Jazz Festival) a v Montrealu Jacques Seguin Group v rámci polsko-kanadského partnerství (Jazz Crossing Festival).

Všechny potřebné informace a možnost streamu na stránkách http://www.weeurope.art/ či https://www.facebook.com/weeurope.art.