Vychází nahrávka symfonického koncertu jazzového klavíristy Tomáše Sýkory k poctě Karla Růžičky

Vychází nahrávka symfonického koncertu jazzového klavíristy Tomáše Sýkory k poctě Karla Růžičky

Album s názvem Songs For Orchestra je výsledkem dosud největšího hudebního počinu jazzového klavíristy a skladatele Tomáše Sýkory. Přináší živou nahrávku z koncertu věnovaného poctě Sýkorova učitele a přítele, Karla Růžičky, jehož program Sýkora sestavil coby kurátor koncertní řady Symfonického orchestra Českého rozhlasu „Nové horizonty“. Ta propojuje jazz s klasickou hudbou v ojedinělých koncertních projektech a nejinak je tomu u této nahrávky. Jako jazzoví sólisté vystupují spolu s Tomášem Sýkorou saxofonista David Fárek, kontrabasista Tomáš Liška a bubeník Roman Vícha, Symfonický orchestr Českého rozhlasu (SOČR) řídí Štěpánka Balcarová, která je známá především jako umělecká vedoucí bigbandu Concept Art Orchestra. Album zahajuje Růžičkova slavná skladba Lovebird, původně napsaná pro komorní ansámbl a jazzový kvartet, kterou Sýkora ještě aranžérsky obohatil. Po ní následuje Sýkorova pětivětá suita Hidden Songs, jejíž jednotlivé věty evokují písňové formy.

Vychází nahrávka symfonického koncertu jazzového klavíristy Tomáše Sýkory k poctě Karla Růžičky

Ze skladeb Růžičkova syna, saxofonisty a skladatele Karla Růžičky mladšího, které vyšly na albu Grace and Gratitude (Animal Music, 2018), jež autor věnoval památce svých blízkých, vytvořil Tomáš Sýkora rozsáhlou suitu Grace and Gratitude. Naléhavé a velmi silné téma písně “On Earth As It Is in Heaven” celou suitu uzavírá a připomíná Karla Růžičku – velkého člověka, milujícího otce, skvělého hudebníka a přítele. Digitální verze alba obsahuje ještě koncertní přídavek, Celebration Blues ze slavné Růžičkovy skladby Celebration Jazz Mass. Skladatelská invence obou Růžičků a Tomáše Sýkory se výborně doplňuje se Sýkorovým uměním citlivé a efektní orchestrace; barevný zvuk orchestrálního aranžmá se setkává s energií jazzových hudebníků, kteří dostali i významný prostor pro improvizaci.

Záznam koncertu pořídili Roman Kolliner (Český rozhlas), Adam Karlík a Pavel Karlík (Sono Records) 18. září 2020 v Centru současného umění DOX+. Nahrávky smíchali ve studiu Sono Records Milan Cimfe, producent alba Petr Ostrouchov, Tomáš Sýkora a Adam Karlík.  Autorkou grafického návrhu obalu je Andrea Vacovská ze Studia Najbrt. Album vychází na CD a v digitálních formátech, je distribuováno společností Supraphon a k dispozici je také ve vlastním e-shopu Animal Music. Album Songs For Orchestra vydává label Animal Music v rámci „Edice Animal Music 2021“ podpořené grantem hlavního města Prahy.

Vychází nahrávka symfonického koncertu jazzového klavíristy Tomáše Sýkory k poctě Karla Růžičky

Tomáš Sýkora (*1979), skladatel, klavírista, pedagog, producent a aranžér, založil a vedl několik autorských projektů, které prezentoval úspěšně v České republice i v zahraničí. Jako skladatel se zaměřuje především na kompozici z oblasti soudobé vážné hudby a jazzu. Jeho skladby uvedly např. orchestry Olomoucká filharmonie a Plzeňská filharmonie, soubory Pražské dechové kvinteto nebo Smyčcové kvarteto Pavla Bořkovce. Tomáš je aktivním členem skladatelské skupiny Pražská šestka působící v součinnosti se souborem Concept Art Orchestra, který vede skladatelka a trumpetistka Štěpánka Balcarová. Big band dosud vydal na labelu Animal Music tři alba, za něž získal nominace na cenu Anděl, přičemž debutové album The Prague Six (2015) tuto cenu získalo. Tomáš Sýkora byl dlouholetým žákem, blízkým přítelem Karla Růžičky a také aranžérem jeho díla. V 2017 zpracoval kompletní orchestraci nejzásadnější Růžičkovy skladby Celebration Jazz Mass. Na podzim téhož roku vydal své sólové autorské album cd Songs and Old Forms, ve kterém se vrátil k českým kořenům a propojil vážnou hudbu a jazz. Tento projekt úspěšně představil v České republice a na turné v zahraničí.  Na podzim 2018 pak založil Tomáš Sýkora své Trio s jasným posláním – hrát svou autorskou hudbu a předávat radost z ní svým posluchačům. Stejně jako u svého sólového projektu se i tady vrací ke kořenům a svým jazzovým idolům (Bill Evans, Horace Silver, Chick Corea, John Taylor a další). Nechybí ale ani inspirace současnými jmény (např. Edward Simon, Aaron Parks, Nitai Herskovits, Tigran Hamasyan). Důraz klade na výraznou melodii, propracovaný zvuk, promyšlenou výstavbu hudební formy a barvu jednotlivých kompozic.

Zdroj: tisková zpráva