Mladí ladí jazz oslaví Mezinárodní den jazzu
Michal Sýkora

Mladí ladí jazz oslaví Mezinárodní den jazzu

V Praze 27. dubna – Mezinárodní den jazzu, jehož ambasadorem je Herbie Hancock, připadá na 30. dubna. U nás tento den tradičně připomíná festival Mladí ladí jazz a ani letos tomu navzdory okolnostem nebude jinak. Poslední dubnový den se spojí s organizátory multižánrového drive-in festivalu Art Parking a společně vzdají hold jazzové hudbě koncerty Ochepovsky Project s česko-tureckou zpěvačku ILÆY a 7krát3 live band.

„Jsme moc rádi, že jsme se mohli připojit k festivalu Art Parking, který se inspiroval autokiny. Po víc než půl roce se tak vrací živá kultura na scénu, byť zatím z bezpečí našich automobilů. Věříme, že si naši fanoušci tuhle první jarní hudební vlaštovku opravdu užijí,“ říká ředitel festivalu Mladí ladí jazz Jan Gregar.

Ochepovsky Project pod vedením principála Igora Ochepovského představuje už od roku 2016 originální žánrovou gymnastiku, kde balancuje na hraně mezi jazzem, hip hopem, neo-soulem, ale i klasickým popem. 7krát3 je nejnovějším projektem Štěpána Hebíka, který nejen kontroverzním singlem Promiň způsobil na tuzemské scéně pořádný poprask. Vtipné, nevšední, do detailu promyšlené texty spolu s beaty ve znamení R&B a popu tvoří jedinečnou kombinaci.

Koncert začíná v 19.00. Předprodej vstupenek probíhá v síti GoOut. Cena vstupenek je 547 Kč za jeden automobil. Vjezd do areálu bude umožněn pouze po předložení čestného prohlášení o negativním výsledku antigenního nebo PCR testu (ne starším než 48 hodin od začátku koncertu) nebo o prodělání onemocnění Covid-19 v době 90 dnů před datem koncertu. Více informací na www.mladiladijazz.cz, www.artparking.cz nebo na Facebooku.

Mladí ladí jazz oslaví Mezinárodní den jazzu

Mezinárodní festival Mladí ladí jazz více jak deset let představuje zahraniční a tuzemské talenty i hvězdy současné jazzové a experimentální scény. Tradiční vícežánrovou open air oslavu Mezinárodního dne jazzu se zahraničními interprety plánují pořadatelé na 9. září. Stejně tak se v podzimních měsících uskuteční řada dalších koncertů, například Madison McFerrin, která byla původně oznámena pro festival v roce 2020. Pod hlavičkou festivalu Mladí ladí jazz se pravidelně koná i soutěž pro mladé jazzové hudebníky Jazzfruit nebo každoměsíční koncerty v klubu Jazz Dock. V březnu a dubnu letošního roku připravili sérii pátečních streamů F*ckin‘ Friday, která nabídla koncerty a DJ sety výrazných zástupců tuzemské alternativní a nezávislé scény.

Samostatným projektem je pak Mladí ladí dětem, určený pro děti z mateřských a základních škol. Pracuje s unikátní vzdělávací hudební metodou Timbalooloo držitele Grammy Orana Etkina, díky níž si děti hravě osvojují základy hudební teorie i praxe. S ohledem na uzavřené školy připravili pořadatelé děti, rodiče i pedagogy vlastní seriál Hudební cesta světem, který je zdarma přístupný na www.mladiladidetem.cz.