Festival Věčná naděje zahájí klasikou i jazzem

Festival Věčná naděje zahájí klasikou i jazzem

Festival Věčná naděje zahájí letos dvojicí koncertů. 25. března uvedou organizátoři premiéru koncertního záznamu Kvartet pro konec času. Zazní kompozice Gideona Kleina, Johanna Sebastiana Bacha a Oliviera Messiaena v provedení předních českých hudebníků – houslisty Jana Mráčka, klarinetisty Irvina Venyše, klavíristy Martina Kasíka a violoncellisty Jiřího Bárty. 25. dubna pak proběhne livestream Jazzový večer ze Španělské synagogy. Vynikající čeští jazzoví hudebníci David Dorůžka, Robert Fischmann a Martin Novák vystoupí s autorským repertoárem i přearanžovanými skladbami světových skladatelů.

Festival Věčná naděje zahájí klasikou i jazzem

Unikátní festival pořádaný Nadačním fondem Věčná naděje mapuje od roku 2017 českou, německou, židovskou a křesťanskou kulturu, jejichž soužití a prolínání dalo na našem území vzniknout pozoruhodným hudebním dílům. Organizátoři se systematicky věnují prezentaci děl hudebních skladatelů tvořících v těžko představitelných podmínkách koncentračních táborů během 2. světové války. Cílem je zachovat a dále rozvíjet unikátní umělecký odkaz výjimečných uměleckých kvalit, nést v dnešní době tolik potřebné poselství humanity.

Věčná naděje - dokument

Festival, který zahrnuje nejen samotné koncerty, ale také přednášky či divadelní vystoupení, představil letos na svém youtube kanálu filmový dokument Terezínští autoři. 25. března bude tamtéž možné zhlédnout jen několik dní starý záznam koncertu z neogotického prostoru pražské modlitebny Církve českobratrské evangelické na Vinohradech. Čtveřice Mráček, Kasík, Venyš a Bárta, představí dílo Gideona Kleina, Johanna Sebastiana Bacha a Oliviera Messiaena.

Terezínští autoři - dokument

Právě Klein, jehož Ukolébavku si budou moci diváci koncertu vyslechnout, spadá do okruhu tzv. terezínských autorů. Narodil se roku 1919 v Přerově, působil jako pianista a korepetitor, v listopadu 1941 se dostal do Terezína, kde organizoval hudební život a zároveň pracoval na svém díle. V říjnu 1944 byl odsunut do Osvětimi, zahynul na počátku roku 1945. Za bližší seznámení stojí také historie Messiaenova Kvartetu ke konci času. Vznikl roku 1941 v koncentračním táboře ve Zhořelci, kde byl také vězni 15. prosince poprvé odehrán. Koncertu se účastnily stovky spoluvězňů, několik měsíců poté byl Messiaen propuštěn a dožil se 83 let. Kvartet ke konci času patří k nejdůležitějším dílům tohoto francouzského skladatele a milovníka ptačího zpěvu.

Příznivkyně a příznivci jazzu se pak mohou těšit na letošní duben, kdy proběhne živé vysílání druhého festivalového koncertu z dechberoucí nově zrekonstruované Španělské synagogy v Praze. V rámci jazzového večera vystoupí přední oceňovaný kytarista David Dorůžka, flétnista Robert Fischmann a bubeník Martin Novák.

V říjnu a listopadu tohoto roku uvede festival nejen dílo tzv. terezínských autorů, ale také dětskou operu Brundibár nebo koncert významné norské hudebnice Bente Kahan. Více informací o programu naleznete na sociálních sítích festivalu nebo webových stránkách.

(Tisková zpráva)