Kanaďané na cestě po Sicílii a za hard bopem
DAVID RESTIVO TRIO: Arancina

Kanaďané na cestě po Sicílii a za hard bopem

DAVID RESTIVO TRIO: Arancina
zvuk
90
obal
90
hudba
80
87

Je libo trocha čerstvého kanadského jazzu? Nuže: 15.ledna se objevilo již třetí autorské album tria jednoho z nejlepších kanadských pianistů. Totiž: DAVID RESTIVO TRIO na značce Chronograph Records vydalo CD „Arancina“…

David Restivo byl třikrát Pianistou roku, kromě vlastního tria působí také ve formacích Roba McConnella, v Mike Murley Quintet a doprovází legendárního písničkáře Marca Jordana. Dále koncertoval i natáčel s dlouhou řadou osobností, mezi nimiž se skví taková jména jako John Abercrombie, Dave Holland, Kenny Wheeler, Jerry Bergonzi, Carla Bley či Ingrid Jensen. V jeho triu také nehrají žádná ořezávátka – bubenice Alyssa Falk je ošlehaná neworskými kluby, zkušený kontrabasista Jim Vivian tvrdil muziku třeba u Kennyho Wheelera, Normy Winstone a Davea Liebmana. Ve dvou skladbách se ozve civilně křehký, přesvědčivý hlas yukonské zpěvačky Fawn Fritzen.

Nové album tria obsahuje čtyřvětou „Sicilian Suite“ a dalších pět skladeb, z nichž dvě jsou lyrickými písněmi – „Kintsugi“ a „Bittersweet Goodbye“, jež je ozdobená neobyčejně zpěvným kontrabasovým sólem. Ostatně Jim Vivian je vskutku virtuózním hráčem, který vedle hutného posílení rytmické složky nechává kontrabas rozezpívat vskutku jedinečným stylem. Také bubenice Alyssa Falk se nenechává zahanbit. Když k tomu přičtete melodické i šťavnaté piano, rozmáchnuté mezi moderním swingem a hard bopem, výsledkem je skvělý komorní jazz, jenž neurazí žádného jazzofila.

Úvodní „Sicilian Suite“ otevírá „Train to Catania“ s melodicky výrazným frázováním i klenutím, s proměnlivou dynamikou. „Palermo Street Scenes“ představuje divokou, uvolněnou jízdu všech tří aktérů, zatímco nádherně vykroužená lyrika balady „Moonlight in Modica“ tvoří výrazný protipól. „Arancina“ pak opět strhujícím způsobem swinguje a poté ústí v současný hard bop. Vedle již zmíněných lyrických písní pak trio válí v trojici navýsost moderních skladeb. V „Raven´s Wing“ probleskují postupy vážné hudby, jež přinášejí do jazzového toku členitost a překvapivé zvraty rytmické i dynamické, ze kterých vyvěrají strhující sólové chorusy. „Baby Steps“ jsou formou rozvolněnější, postavené na vzrušujícím kontrastu mezi lyrickým hlasem piana s kontrabasem a vznětlivými bicími. Album vpravdě vrcholí bezmála šestiminutovou hardbopovou smrští „It´s You Or No One“ s hutným tahem celého tria i sólujících protagonistů.