Kontrabasista Tomáš Liška vydává klip, na kterém spolupracoval s výtvarnicí ze Skotska - Brigid Collins.

Kontrabasista Tomáš Liška vydává klip, na kterém spolupracoval s výtvarnicí ze Skotska – Brigid Collins.

Mezinárodní kapela Invisible World, kterou vede přední český kontrabasista Tomáš Liška, přichází s novým klipem ke skladbě Another Thing to Think About z aktuálního alba Hope. Album vyšlo na podzim minulého roku a získalo si pozornost médií a fanoušků z celého světa. Vedle muzikantů z Turecka, nebo Srbska, doplňuje sestavu na několika skladbách také kurdská zpěvačka Sakina Teyna. Kapelník Tomáš Liška nyní rozšiřuje kontinent svých spoluprací o vizuální umělkyni Brigid Collins ze Skotska, která je autorkou nového klipu.

Jak jste se z Brigid Collins seznámili? „Potkali jsme se asi před dvěma lety na koncertě v Edinburghu. Končili jsme tam v klubu The Jazz Bar naše týdenní turné po Skotsku a Brigid si přišla koupit nějaké desky a zpěvník. Vlastně jsme se tehdy ani neseznámili! Až po čase mi napsala, jak ji moje hudba inspiruje při tvorbě a jestli bych souhlasil s použitím jedné skladby do nového projektu, který právě dokončovala “ popisuje Tomáš Liška.

Tím se pro oba autory odstartovala série drobných spoluprací, kterou prozatím uzavírají niterným klipem ke skladbě Another Thing to Think About. „Navrhl jsem Brigid, jestli by mi nechtěla na některou ze skladeb z nové desky udělat klip. Výběr jsem nechal na ní a dlouho s ním váhala. Vzhledem k tragické události v její rodině nakonec sáhla po nejniternější baladě, která celé album uzavírá. Věřil jsem, že je na moji hudbu tak napojená, že není potřeba spolu konzultovat jakýkoliv motiv, nebo provedení. Když jsem klip viděl poprvé, měl jsem slzy v očích,“ doplňuje Liška.

Klip je postaven na minimalistickém prolínání vrstev záběrů z prohlížení starého rodinného alba. Odvíjí se tak příběh, který do sebe diváka vtahuje a probouzí v něm jeho vlastní vzpomínky a osobní příběhy. „Pokaždé, když se na klip podívám, běhá mi mráz po zádech. Kromě jiného asi proto, že všechny záběry, které z něho vystupují, se skutečně staly. Žádná montáž. Skutečné album, které leželo roky v krabici na půdě domku v Severním Irsku, kde Brigid vyrůstala. Záběry pro mě mají obrovskou sílu a probouzejí mojí imaginaci na maximum.“

Kontrabasista Tomáš Liška vydává klip, na kterém spolupracoval s výtvarnicí ze Skotska - Brigid Collins.

Původně plánované turné k albu Hope je přeloženo na podzim letošního roku, stejně jako červnové turné kapely po Japonsku. Křest alba proběhl v polovině listopadu, jako live stream z pražského klubu Punctum. „Už si pomalu zvykám, že je téměř zbytečné, cokoliv v této době plánovat. Beru to tak, jak to je. Nějak bylo a nějak bude. Natáčím videa pro své studenty baskytary, věnuju se s dětma domácí škole, studuju, občas natáčím v domácím studiu desky na dálku, jsem hodně venku na vzduchu a učím se nesledovat zprávy, “ uzavírá Tomáš Liška.

Zdroj: tisková zpráva