Duchovní cyklus z jazzového Švýcarska
DIMITRI HOWALD & ILJA: Spiritual Cycle

Duchovní cyklus z jazzového Švýcarska

DIMITRI HOWALD & ILJA: Spiritual Cycle
zvuk
90
obal
90
hudba
90
90

Letos na jaře jsem tu představil švýcarský label antidrò-records, který založil Clemens Kuratle a vydal tu se svojí formací Murmullo výtečné album „Lies“. Další přírůstek se pod touto značkou objevil 6.listopadu: DIMITRI HOWALD se svým souborem ILJA a deska „Spiritual Cycle“… A je to opět náramné pošušňání!

Kytarista a skladatel Dimitri Howald žije v Bernu. Pohybuje se na poli jazzu, popu a lidové hudby. Hudební studia obsolvoval v roce 2017, jeho pedagogy byli Colin Vallon a Django Bates. S kapelou Django Bates´Human Chain poté vystupoval, stal se také členem Euroradio Jazz Orchestra (pod vedením Airelle Bessona). Pod svým jménem dosud natočil pět alb; debutoval v roce 2016 s triem („Three Flamingos“), na kontě má také sólový počin, kde i zpívá a vedle kytar hraje na baskytaru a varhany („Industrial Plants“, 2019) a s uskupením Ilja je „Spiritual Cycle“ již třetím titulem. Sestava Howaldových spoluhráčů se ustálila na těchto jménech: Michael Gilsenan (tenorsax), Tom Millar (piano), Jérémie Krüttli (kontrabas) a Tobias Schmid (bicí). Autorem veškeré hudby je Howald, jenž album také produkoval.

Dimitri Howald ILJA - SPIRITUAL CYCLE Albumteaser

Nahrávka má sice dvě tváře, ale drží pohromadě zvláště díky herní všestrannosti lídra. Najdeme tu neobopové skladby se svižným frázováním saxu a kytary unisono, v nichž ale nechybí nejen hutná sóla (včetně bicích), ale také melodická vyklenutí („Blue Layers“, „White Shoes“, „A Murder Of Crows“). Pak jsou tu vyloženě ponorné kompozice, s bohatými témbry, ambientního charakteru, meditativní, křehké, evokující typický sound ECM; takové jsou tracky „Interlude“, hned na ni navazující „For A Little Friend“, a pak obě předehry – „Intro To Taxi 31“ a „Intro to Spiritual Cycle“ (zde hraje pouze kytara). Zbývající dvojice skladeb jsou výrazově někde uprostřed. V „Taxi 31“ po projasnění tématu aktéři bopují jako o závod a ozdobí jej strhujícími sóly, včetně kontrabasového, v závěrečné, titulní skladbě „Spiritual Cycle“ vygradují jímavý motiv až ke slasti!