Prestižní festival Jazz Docku proběhne online a ve špičkové kvalitě

Prestižní festival Jazz Docku proběhne online a ve špičkové kvalitě

Tradiční festival Jazz On5 není bohužel v současnosti možné uskutečnit v klasické formě, a tak se pražský Jazz Dock rozhodl odvysílat koncerty online. Ve dnech 20. – 25. 11. se tak můžeme těšit například na Ondřeje Pivce, Vertigo nebo Ondřeje Rumla. Koncerty budou přenášeny několika kamerami a se špičkovým zvukem, a budou ke zhlédnutí za dobrovolné vstupné.

„Okolnosti nám nedovolují vychutnat si hudbu naživo v našem klubu, a proto jsme se rozhodli zprostředkovat Vám šest koncertů špičkových kapel alespoň prostřednictvím live streamů,“ vysvětluje manažer podniku Jakub Lederer. „Přenosy budou zdarma ke zhlédnutí na našem webu, Facebooku a YouTube kanálu. Pokud by ale kdokoliv chtěl podpořit hudebníky, technické pracovníky i klub, může tak učinit zakoupením virtuálních vstupenek na našich webových stránkách,“ dodává Lederer.

Festival zahájí 20. listopadu od 20:00 trio jedné z vůdčích postav české jazzové scény – kytaristy Davida Dorůžky. Představí zejména skladby z alba Autumn Tales, za které Dorůžka obdržel svého již čtvrtého Anděla. CD obsahuje pět nových kompozic, doplněných melodiemi vycházejícími z židovské písňové tvorby, skladbou Bohuslava Martinů ve vlastní úpravě, a dokonce i jedním meziválečným jazzovým šlágrem.

Prestižní festival Jazz Docku proběhne online a ve špičkové kvalitě
Jazz On5 2020 #livestream

Mimo jazzový žánr směřuje další kapela festivalu – původně internetový projekt Vikollejen. Kapela kolem bubeníka Adama Kollera hraje progresivní funk nadupaný groovem.

Dalším účinkujícím už bude stálice Jazz Docku – Ondřej Pivec a jeho Organic Quartet. Těšit se můžete na skladby z posledního alba Terms and Conditions Apply, ale i starší publikem milované kousky z alb předešlých (a Anděly doceněných!).

Druhou půlku festivalu zahájí vynikající smyčcové S.V.A. Trio, formace renomovaných muzikantů s velkými multižánrovými zkušenostmi, kteří se rozhodli zaměřit výhradně na vlastní autorskou hudbu.

O den později se na pódium Jazz Docku vrátí všestranný zpěvák a hudebník Ondřej Ruml. Společně s kvintetem Mateje Benka zaujali veřejnost i kritiky svými novými aranžemi známých písní Ježka, Voskovce a Wericha.

Závěr festivalu bude patřit jedné z nejoriginálnějších česko-slovenských kapel Vertigo. V jejich tvorbě je výchozím bodem jazz, ale časem se svými hudebními přesahy dopracovali ke zcela svébytnému zvuku. Jeho součástí je kreativita, totální improvizace, ale též sofistikované kompozice zasahující místy až do oblasti soudobé vážné hudby. Vydali šest alb, získali dvě hudební ceny Anděl a třikrát na ně byli nominováni.

Podrobný program naleznete zde

SEZNAM KONCERTŮ (ZAČÁTKY VE 20:00):

20.11. – David Dorůžka Trio
21.11. – Vikollejen
22.11. – Ondřej Pivec Organic Quartet
23.11. – S.V.A. Trio
24.11. – Ondřej Ruml & Matej Benko Quintet
25.11. – Vertigo