Milli Janatková skrze středověké písně hluboko v současnosti
Milli Janatková: Hluboko / Deep

Milli Janatková skrze středověké písně hluboko v současnosti

Milli Janatková: Hluboko / Deep
zvuk
100
obal, booklet
100
hudba
90
97

Jak už jsme vás informovali, MILLI JANATKOVÁ vydala 28.září ve vlastní režii, ovšem v distribuci Supraphonu, nové album – „Hluboko / Deep“. Jde o příznačný titul, neboť v něm oproti předchozímu albu jde hlouběji nejen ke svým kořenům, ale hledá též identitu národa jako takového…

Novinku s vlastními úpravami středověkých písní si tentokrát nahrála sama, tudíž vedle zpěvu všechny kytary, perkuse, bicí a doprovodné zvuky. Navíc svými malbami nejstarších církevních památek na našem území obohatila také výpravný booklet, který sám o sobě je uměleckým artefaktem. A hudební obsah? Janatková prokázala neobyčejný cit pro náladotvornost a duši písní, byť nemínila ani v nejmenším zachovávat historickou autenticitu. Pojala je současným výrazivem, bez pompy, civilně, velmi komorně, přesto emocionálně. A na nic a na nikoho si nehraje. Mezi našimi zpěvačkami to není vůbec samozřejmostí!

Tudíž se zaposlouchejte hned v úvodu do radostně oslavné písně „Jezu“, jež vás příjemně naladí. Další tucet písní pak ubíhá nadále přirozeně, nenásilně, přičemž ale každá vám utkví v uších. A při opakovaných posleších si poté můžete vychutnávat šťavnaté drobnůstky v aranžích, ve výrazu. Třeba polyfonně vedené vokály, jež odkazují opravdu ke středověké hudbě („O quantum sollicitor/Ó jak jsem neklidná“, husitský chorál „Bojovníci“) nebo jsou navýsost současné, v duchu world music („Buoh“). Povšimněte si pnutí mezi minimalistickým spodním proudem, kontrapunkticky vedenými kytarovými linkami a pokorou ponorného zpěvu („Hospodine“), využití hutnosti bicích („Dřěvo sě listem odievá“) či květnatosti perkusí (něžně milostná „Noci milá“).

Chorál „Svatý Václave“ je sice křehký, ale plný emocí, v „Jižť mne všě radost ostává“ se mísí modlitba s nadějí a tancem v srdci, píseň „Flos Florum/Květe květů“ je sycena sugestivní zpěvností za doprovodu kytary a plnokrevné rytmiky, k „Andělíku“ se Janatková obrací s dívčí svěžestí a bezprostředností. Nádherná a navýsost nadčasová „Píseň o Pravdě“ je tady ve dvojím provedení. Jako track č.5 ve folkovém provedení, s třešňákovskou kytarou, ale též lahodným vokalizováním, ve finále alba pak v delší, a´capella verzi prodchnuté něhou.

Přeji vám také hluboký zážitek při poslechu čistých písňových drahokamů…