VYCHÁZÍ ŽIVÁ NAHRÁVKA ČESKO-DÁNSKÉHO KVARTETA LUBOŠE SOUKUPA

VYCHÁZÍ ŽIVÁ NAHRÁVKA ČESKO-DÁNSKÉHO KVARTETA LUBOŠE SOUKUPA

Český saxofonista a skladatel LUBOŠ SOUKUP již deset let žije a pracuje v Kodani. „Svobodné město“ CHRISTIANIA je nejen zdejší oblíbenou turistickou atrakcí, ale též sídlem vynikajícího jazzového klubu – Børneteateret. Právě sem Soukup v loňském roce pozval svého pražského kolegu – klavíristu Vojtěcha Procházku (Vertigo), aby spolu s ním a svými dánskými spoluhráči odehrál dva unikátní koncerty, z jejichž záznamu vychází toto album. Kontrabasista Emil Brun Madsen je též uměleckým šéfem jazzklubu a bubeník Morten Hæsum je již řadu let Soukupovým stálým spoluhráčem (účinkoval i na předchozím Soukupově albu „Země“, 2017). Souboru dali u příležitosti vydání alba název FREETOWN QUARTET.

VYCHÁZÍ ŽIVÁ NAHRÁVKA ČESKO-DÁNSKÉHO KVARTETA LUBOŠE SOUKUPA

Energická hra, svoboda projevu a imaginace bez hranic jsou znaky těchto nahrávek, jejichž „neučesanost“ je stejně vítanou devizou, jako kongeniální nasazení hráčů, jehož by se při studiovém nahrávání stěží podařilo dosáhnout. Příští rok kapela vyrazí i na mezinárodní turné, které letos musela z epidemických důvodů odložit. Album obsahuje šest skladeb, z nichž polovinu napsal Luboš Soukup a druhou polovinu tvoří po jedné skladby Vojtěcha Procházky, Emila Brun Madsena a Ornetta Colemana. Digitální verze alba obsahuje ještě bonusový track Vojtěcha Procházky, skladbu FVNC. Luboš Soukup o charakteru alba říká:

„Mám radost, že se podařilo na nahrávce zachytit genius loci svérázného jazzového klubu Børneteateret. V tom místě bylo odehráno mnoho úžasných koncertů. Je to místo, ve kterém se hudebníci nebojí improvizovat a experimentovat. Publikum tam zajímá upřímná hudba nehledě na to, jestli je to free jazz nebo tradiční swing. Chemie této sestavy je dost vydařená. Hraje se nám spolu zkrátka jednoduše. Nemusíme dlouze diskutovat, o co nám v hudbě jde. Zkrátka se to děje. S Mortenem a Emilem jsme spolu hráli v kapele MAdHAs, která měla podobného ducha. Vojtěch byla pro mě jasná volba.“

VYCHÁZÍ ŽIVÁ NAHRÁVKA ČESKO-DÁNSKÉHO KVARTETA LUBOŠE SOUKUPA

Nahrávky byly pořízeny 3. a 4. července 2019, mix provedli Milan Cimfe a Petr Ostrouchov ve studiu Sono Records, mastering je dílem Pavla Karlíka. Autorem obalu alba je Ondřej Kahánek ze Studia Najbrt. Album vychází na LP a digitálně v distribuci společnosti SUPRAPHON a je též k dispozici ve vlastním e-shopu ANIMAL MUSIC. Vydání alba bylo podpořeno grantem Magistrátu hlavního města Prahy v rámci celoroční edice Animal Music 2020.

Zdroj: tisková zpráva