Blues nad Bečvou a Kytarový rekord v Přerově
Mike Russell

Blues nad Bečvou a Kytarový rekord v Přerově

Parkán městských hradeb, Přerov, 29.-30.8.2020

Změna termínu 8. ročníku festivalu Blues nad Bečvou a následného Kytarového rekordu na konec srpna umožnila přivítat v Přerově „otce zakladatele“ Kytarového rekordu, vynikajícího polského kytaristu Leszka Cichonského. Se svými spoluhráči Tomasz Grabowy – basová kytara, Robert Jarmużek – klávesy a Zbigniew „Levandek“ Lewandowski – bicí předvedl Leszek Cichonski energickou sérii vlastních blues, která vyvrcholila jeho nejznámější skladbou Thanks Jimi a závěrečnou Hendrixovou, velmi povedenou Voodoo Child.

Hlavní hvězdou bluesového večera na přerovských hradbách pod hrozivou bouřkovou oblohou byl americký bluesman Mike Russell, žijící v Berlíně. Díky tomu mohl přijet do Přerova a se stejnými polskými spoluhráči zahrát na festivalu zemité blues, jak se patří. Kapela Mike Russell & Levandek Funky Team se nelekla blížící se bouřky ani nečekaného ohňostroje. Přídavky nebraly konce.

Velmi povedený závěr festivalu ocenilo nadšené obecenstvo, viz video ukázka pod fotogalerií.

Podtitul letošního Kytarového rekordu byl Pocta Hendrixovi a Ivanu Královi. Příznivci veškerých strunných nástrojů si dali již počtvrté dostaveníčko na přerovských hradbách. Pod vedením přerovské kapely Travellers Ivana Němečka si společně zahráli Should I stay or should I go – The ClashSen – LucieSmells like teen spirit – Nirvana, Mám svůj stín – Ivan Král, Blues pro tebe – Jiří Suchý, a také Thanks Jimi, Voodoo Child a Hey Joe, nosnou skladbu všech ročníků Kytarového rekordu z předchozích let. Na závěr se přidali Leszek Cichonski i Mike Russell.

Překonat loňských 143 hráčů na kytaru se nepodařilo, zato byl vytvořen nový Korona rekord.