Struny podzimu oznamují další netradiční koncert. Na střeše Lucerny vystoupí kontrabasista Avishai Cohen

Struny podzimu oznamují další netradiční koncert. Na střeše Lucerny vystoupí kontrabasista Avishai Cohen

Krátce poté, co festival Struny podzimu zveřejnil detaily k unikátnímu vystoupení houslisty Daniela Hopea na plovoucí scéně na hladině Vltavy, oznamuje druhý open air koncert v samém srdci Prahy. Izraelský jazzový kontrabasista Avishai Cohen, jehož čeští fanoušci už mnohokrát naplnili velké sály, se vrací na festival Struny podzimu, aby jej 11. září zahájil exkluzivním koncertem pro 250 diváků. Oblíbený hudebník vystoupí na střeše Lucerny. Návštěvníci koncertu si tak budou moci vychutnat Cohenovu hru v nezvykle intimní atmosféře, tak vzdálené od velkých sálů, v nichž si ho zvykli v poslední době slýchávat. Neopakovatelnost večera podtrhne okouzlující prostředí mezi pražskými věžemi na střeše Paláce Lucerna, jež skýtá jedinečný výhled na dominanty města. Jedná se u vůbec první koncert světové hvězdy na tomto místě.

„Festival Struny podzimu je od svých začátků spojen s osobností Václava Havla. Koncert na střeše budovy, kterou realizoval jeho dědeček Vácslav Havel, tak celé akci dodává další symboliku. Jsme rádi, že nás v této komplikované době přijedou podpořit právě osobnosti, se kterými Struny pojí osobní vztahy – Avishai Cohen a Daniel Hope. Tyto mimořádné venkovní koncerty vznikly původně „kvůli“ viru, a nakonec, myslím, můžeme říci „díky“ viru. Čekají nás dva nezapomenutelné koncerty, protože právě takových povznášejících zážitků je nám všem v této době třeba,“ říká zakladatel a prezident festivalu Struny podzimu Marek Vrabec. Vstupenky na koncert jsou k dispozici na webu strunypodzimu.cz a v předprodejní síti GoOut.

Struny podzimu oznamují další netradiční koncert. Na střeše Lucerny vystoupí kontrabasista Avishai Cohen

Rodák z Jeruzaléma začal svou kariéru v devadesátých letech a po angažmá u pianisty Chicka Corey se brzy vrhl na úspěšnou sólovou dráhu, kterou české publikum od začátku sleduje – Cohen tu odehrál už téměř tři desítky koncertů a i přes takovou intenzitu o posluchače nikdy nouzi neměl. Ostatně jak s oblibou připomíná, díky dědečkovi je z jedné čtvrtiny Čechem. Cohen vydal řadu úspěšných alb na pomezí jazzu a world music, ale nikdy se nebránil ani popu, který vkusně prostupuje zejména jeho pozdější nahrávky. Dnes platí za globální hvězdu s popularitou daleko za hranicemi jazzové komunity. V Česku si Avishai Cohen dokázal získat srdce mnoha fanoušků svými koncerty pohybujícími se žánrově na rozmanitém půdorysu, od ryze jazzových formací přes symfonický projekt až po pop-jazzovou sestavu 1970. Do Prahy přijede izraelský basista se svým novým triem, v němž ho doplňuje pianista Elchin Shirinov a bubenice Roni Kaspi. V případě nepříznivého počasí se koncert uskuteční v Lucerna Music Baru.

Čtyřiadvacáté Struny podzimu se uskuteční ve dvou blocích – v září venku, v listopadu uvnitř. V září v Praze kromě Avishaie Cohena vystoupí také britský houslista Daniel Hope. Uvnitř v koncertních sálech se v listopadu představí berlínští průkopníci akustického techna Brandt Brauer Frick Ensemble, kontratenorista Andreas Scholl, nejčistší brazilskou bossa novu zahraje Vinicius Cantuaria a na závěr návštěvníky festivalu potěší doyen české hudební scény Jiří Suchý ve scénickém Recitálu.

Zdroj: tisková zpráva

Program festivalu Struny podzimu 2020

 Venkovní open air koncerty, září 2020

11.9. 2020, 20.00 hod., střecha Lucerny

Avishai Cohen na střeše Lucerny

Avishai Cohen Trio

Jazz

19.9. 2020, 19.30 hod., plovoucí scéna na Vltavě

Hope for Prague / Prague Sounds again

Daniel Hope: Vivaldi Recomposed (Max Richter)

Epoque Orchestra

New Classical

Koncerty v koncertních sálech, listopad 2020

1.11. 2020, 20.00 hod., DOX+

Brandt Brauer Frick Ensemble

Acoustic Electronica

6.11. 2020, 20.00 hod., Rudolfinum

Andreas Scholl & Tamar Halperin: Twilight People

Classical

8.11. 2020, 20.00 hod., Divadlo X10 (DUP39)

Vinicius Cantuaria: Jobim

Bossa Nova Recital

21.1. 2020, 20.00 hod., Rudolfinum

Jiří Suchý: Recitál

Orchestr divadla Semafor pod vedením Jiřího J. N. Svobody

Autor projektu a dramaturgie: Marek Vrabec

Scéna, režie: Michal Caban

Song Jazz