Kytarový rekord a festival Blues nad Bečvou na přerovských hradbách
Leszek Cichonski

Kytarový rekord a festival Blues nad Bečvou na přerovských hradbách

Letošní Kytarový rekord nebude jiný jen v termínu svého konání, ale též v propojení s festivalem Blues nad Bečvou. Oba hudební svátky se uskuteční o posledním prázdninovém víkendu. Rčení o tom, že všechno zlé je k něčemu dobré, se v případě odloženého 4. ročníku Kytarového rekordu v Přerově naplní na maximum.

  • Blues nad Bečvou, Parkán městských hradeb nad ul. Spálenec, Přerov, 29.8.2020
  • Kytarový rekord, Parkán městských hradeb nad ul. Spálenec, Přerov, 30.8.2020

Změna termínu z prvomájového data na poslední prázdninovou neděli 30. srpna dala vzniknout myšlence přivítat na tomto v Přerově již tradičním hudebním svátku jeho „otce zakladatele“  – fenomenálního polského kytaristu Leszka Cichonskiho.

Gitarowy Rekord Świata ONLINE 2020 - Hey Joe a New Story.

Ten je od roku 2003 iniciátorem každoroční pocty Jimi Hendrixovi, a tudíž by ho za běžných okolností do Přerova nebylo možné nikdy 1. května dostat. V tento den totiž každý rok na náměstí v polské Wroclavi probíhá Thanks Jimi Festival. Kromě účasti na nedělním kytarovém rekordu Leszek Cichonski bude společně s americkým kytaristou Mikem Russellem hvězdou sobotního festivalu, který se na hradbách odehraje poprvé ve své osmileté historii.

Sobotní festivalová nabídka oslní publikum dvěma hvězdami. První koncert začne 29. srpna v 19 hodin, další ve 20.30 hodin.

07 04 2018 - Blues Party - Mike Russell

„Pocta Hendrixovi a Ivanu Královi – takový je podtitul letošního Kytarového rekordu. Příznivci veškerých strunných nástrojů si dají již počtvrté dostaveníčko na přerovských hradbách. V letošním roce jsme se rozhodli nejen pro poctu Hendrixovi, ale chceme vzdát hold také nedávno zesnulému Ivanu Královi. Účastníci si tak společně zahrají i jejich skladby,“ popsal letošní novinu organizátor akce Pavel Ondrůj z Přerova. Zkrátka nepřijdou ani příznivci punku a nové vlny, protože přesně tyto příchutě budou letos taky přimíchány.

Podaří se při letošním hraní na hradbách překonat loňských 143 hráčů na kytaru, kteří uhodili vloni do strun naráz v jeden okamžik? Nebo letos pokoříme dokonce magickou hranici dvou set účastníků? Takové otázky si klade organizátor nevšedního hudebního happeningu, který pořádá Nadační fond Blues nad Bečvou.

„Po loňském úspěšném zařazení kytarového workshopu letos opět všem hráčům nabízíme, že se mohou zdarma zúčastnit workshopu pod vedením známého českého kytaristy a lektora Tomislava Zvardoně. Chceme tak kytaristy a potenciální účastníky rekordu opět namotivovat k většímu zájmu o akci,“ doplnil Ondrůj.

Pokus o rekord startuje 30. srpna ve 14 hodin, zmíněný workshop mu bude předcházet. „Vyzýváme tímto všechny hudebníky a milovníky akordů, aby si s námi přišli hromadně zahrát. Čím víc nás bude, tím lépe,“ apeluje organizátor akce Pavel Ondrůj, který se s nápadem na hromadný kytarový rekord inspiroval v sousedním Polsku, kde se místním kytaristům podařilo přizvat ke společnému hraní tisíce milovníků strun.

„Zazní osm skladeb, vedle anglických opět i české,“ konstatoval Pavel Ondrůj. „Zahrajeme si společně Should I stay or should I go – The ClashSen – LucieSmells like teen spirit – Nirvana, Mám svůj stín – Ivan KrálBlues pro tebe – Jiří Suchý, a také Thanks Jimi, Voodoo Child a Hey Joe zůstává jako nosná skladba všech ročníků z předchozích let,“ informoval Ondrůj.

Sraz zájemců o workshop bude v 11 hodin. Ostatní kytaristé, kteří se chtějí zapojit do rekordu, přijdou ve 12.30 hodin. Zájemci se mohou přihlásit na adrese www.bluesnadbecvou.cz, kde najdou i akordy, noty a tabulatury plánovaných skladeb.

Kytarový rekord i Blues nad Bečvou mají letos jistou symboliku díky naší přeshraniční spolupráci s polskou stranou, která trvá od samého začátku v roce 2013,“ uzavřel Ondrůj.

Kytarový rekord a festival Blues nad Bečvou na přerovských hradbách
Kytarový rekord 2018

Zdroj: tisková zpráva