Slyš! Festival Hear Me! letos v Boskovicích, ve vstřícném Prostoru!

Slyš! Festival Hear Me! letos v Boskovicích, ve vstřícném Prostoru!

Ve dnech 18. a 19.září se poprvé v Boskovicích zastaví na svojí pouti českými a moravskými městy a kouty festival improvizované a jiné hudby HEAR ME!, a to již 8.ročník. K tradičním pořadatelům, jakými jsou sdružení Bludný kámen či Stará síť na novou hudbu, a za podpory Ministerstva kultury ČR, se letos připojuje Prostor, kulturní a komunitní centrum pod hlavičkou pobočného spolku Unijazz Boskovice. Zde se také festival odehraje.

Letošní ročník je rozdělen na dva dny, pátek 18. a sobotu 19.září. V pátek od 20.00 vystoupí v boskovickém Prostoru na Panském dvoře dva soubory, v sobotu od 19.00 uskupení tři. Byť je v důsledku pandemie covidu-19 mezinárodní účast omezena na Slovensko, kvalitativní obsah festivalu je zachován beze ztráty květinky.

Festivalové dění zahájí nová dvojice Jan Faix / Pavel Hrubý, jež nedávno dokončila debutovou nahrávku, která (doufejme) v září na značce Polí5 vyjde, aby mohla být v Boskovicích křtěna. Jde o výjimečné muzikanty, nenasytné experimentátory rozkročené mezi volnou improvizací, jazzovou a elektronickou hudbou. Jan Faix (živá elektronika, klávesy, samply atd.) v současné době působí jako redaktor magazínu HIS Voice a je členem souborů Stratocluster, Sova smrti, Datel zkázy, Skrytý půvab byrokracie, Chapadla, Let´s Bomb The Hell, Tembryo, Dark Astral či Orchestr Berg. Sólově, především jako elektronický mág, je znám pod jménem Count Portmon. Spolu s bratrem Martinem provozují pozoruhodný netlabel Signals from Arkaim. Pavel Hrubý patří k našim nejkreativnějším a nejpracovitějším basklarinetistům a saxofonistům. Kapely, které buď založil či spoluzakládal, získaly mezinárodní renomé: Limbo, Tellemarkk, Phoenix Quartet, Pigeon Saxophone Quartet…

Pavel Hrubý: V podstatě jsem nadšenec

Páteční večer vyvrcholí vystoupením Pražského improvizačního orchestru (P.I.O.), který je v podstatě rezidenčním souborem festivalu; v jeho řadách totiž hraje Petr Vrba, vůdčí duch české improvizační scény a zakladatel HearMe!. Proměnlivá sestava ansámblu, který se zrodil v roce 2012, se v Boskovicích představí tentokrát jako osmičlenná, a to v novém projektu „PIO plays Braxton“. Anthony Braxton je zásadní postavou (nejen) americké jazzové avantgardy a bude nesmírným dobrodružstvím naslouchat jedinečnému uměleckému procesu, kdy jeho hudbu uchopí vskutku silná úderka – kromě již zmíněného Petra Vrby (trubka, živá elektronika) to bude Marcel Bárta (alt saxofon), George Cremaschi (kontrabas), David Danel (housle), David Dorůžka (el.kytara), Andrea La Rose (flétna, kontrabasová flétna), Elia Moretti (perkuse) a Renata Raková (klarinet).

HYB4 Hudba: PIO plays Anthony Braxton

Niterná i brutální krása na 2LP Pražského improvizačního orchestru

Posilující energie, bezbřehá fantazie a magie zvuků vyvřely na koncertě PIO

Sobotní program odstartuje výbuch i ponor mužsko-ženského elementu dvojice Pavel Zlámal / Žaneta Vítová, čili saxofonové hrubosti a akordeonové něhy…a opačně! Pavel Zlámal, spiritus agens improvizační scény v Brně, výtečný saxofonista a klarinetista, působí v celé řadě souborů, jež založil z nevídaného uměleckého přetlaku. Ať už jsou to kvarteta PQ, ZKKP a Next Phase, nebo Divergent Connections Orchestra, Brno Improvising Unit, Heterofón, Brünnwerk apod., nebo různá dua; ovšem je také hlavním sólistou slovutného B-Side Bandu. Akordeonistka Žaneta Vítová je taktéž pozoruhodnou instrumentalistkou se zkušenostmi (a to i mezinárodními) ze soudobé vážné hudby, jazzu a volné improvizace. Působí kupříkladu v souboru Dust In the Groove další výrazné osobosti brněnské scény Radima Hanouska, v triu CONTriology (skrze akordeon, cimbál a zpěv propojující folklórní prvky s vážnou hudbou); tvoří experimentální duo se zpěvačkou a hlasovou performerkou Annou Matvia a jako host se objevuje v Opeře Národního divadla Brno a v nezávislých operních souborech Opera Diversa a Hausopera.

Poté vystoupí legendární Free Jazz trio Olomouc. Co k této skupině říci? Kdo ji nezná, jako by nebyl; tedy jazzofilem určitě ne. Za dva roky oslaví padesátiny své existence! Byť v posledních letech koncertují již sporadicky, v Boskovicích chybět nebudou! Bude nám ctí přivítat na pódiu Prostoru na Panském dvoře Josefa Bláhu (saxofony, el.housle), Petra Večeřu (bicí), Luďka Zárubu (baskytara) a Petra Löfflera (alt a barytonsax). Tedy rozšířenou sestavu…

Právě vyšla kniha o Free Jazz Triu Olomouc!

Sobotní večer a celý festival uzavře česko-slovenské trio Data Koroptev. Dá se směle označit jako supertrio, neboť jej tvoří kytarista Ondrej Zajac, elektronický čaroděj Ondřej Ježek a rytmoděj Václav Šafka (který bubny nahradí elektronikou a amplifikovanými objekty). Krédem tohoto uskupení je hledání unikátního jazyka, který vstřebává různé žánry a subžánry, včetně noise a abstraktní improvizované hudby. První vystoupení Data Koroptve proběhlo na loňském ročníku bratislavského festivalu Next, letos v Boskovicích by to měla být druhá česká premiéra. Na konci května kapele vyšlo na peruánském labelu Superspace Records skvělé první album „Grand Prix“.

Data Koroptev: Ježek / Zajac / Šafka (interview)

  • FB událost
  • V případě nejasností kontaktujte:
  • Jan Hocek (dramaturg) JANHOCEK@seznam.cz mobil: 604 981 869
  • Oldřich Brzobohatý (produkční) brzobohaty.o@gmail.com mobil: 776 284 050

Další odkazy:

Vypláchnutí, vyčištění, znovuzrození, to byl letošní Hear Me! v Pardubicích

Festival Hear Me! tentokrát výrazně divadelní

Festival Hear Me! se vrací do Prahy

 

Hear Me! Tahle hudba se prožívá!

Přehlídka HearMe! dolehne také k uším Ostravanů

(Tisková zpráva)