Jihočeský jazzový festival ČEZ 2020
10. JČJF - banner

Jihočeský jazzový festival ČEZ 2020

10. ročník Jihočeského jazzového festivalu se uskuteční. Sice to měl být ještě v lednu mezinárodní festival se třemi držiteli Grammy, pak chvíli vypadal úplně zrušený, ale nakonec se Piaristické náměstí opět rozvibruje jazzovou hudbou.

Dramaturgie festivalu je postavená na českých muzikantech a v jednom případě také na slovenských hostech. Hlavním důvodem je motivace podpořit českou hudební scénu, která kvůli covidové situaci zažila i stále zažívá velmi těžké období.

Podrobný program

06.08.2020 České Budějovice, Rabeštejnská věž a Panská ulice

Jihočeský jazzový festival ČEZ 2020

18:30 Libor Šmoldas solo – off program festivalu

Kytarista Libor Šmoldas se svým sólovým projektem Silver (Skici stříbrného plátna), ve kterém zpracoval písničky z filmů první republiky. Slunečnice, Jen pro ten dnešní den, Dívka v modrém, sólová jazzová kytara bez triků, efektů či looperů.

Libor Šmoldas (1982) je náš přední jazzový kytarista. V Čechách má na kontě spolupráci s kompletní tuzemskou jazzovou špičkou, včetně například Ondřeje Pivce, Roberta Balzara či Davida Dorůžky. Hraje a nahrává se světovými muzikanty, jakými jsou George Mraz, Jeff Ballard, Sam Yahel, Bobby Watson, Adam Nussbaum, Brian Charette či Jay Anderson. Libor získal mnoho ocenění, kupříkladu za nejlepší jazzovou skladbu roku 2014 či Anděla za jazzovou desku roku s Organic Quartetem.

20:00 Jan Kavka Trio – off program festivalu

Jan Kavka je ostravský jazzový pianista a skladatel, který v současnosti absolvuje magisterský studijní program na prestižní akademii Karola Szymanowskiego v polských Katovicích. V dubnu roku 2018 vydalo Jan Kavka Trio debutové CD pod názvem Past Stories. V rámci ankety „ČESKÁ JAZZOVÁ SKLIZEŇ 2018“, kterou pořádá Český rozhlas Jazz, bylo toto album oceněno 2. místem. Členové JKT jsou laureáty různých jazzových soutěží jako například Powiew młodego jazzu v rámcu Krokus Jazz festivalu, Jazz Fruit v rámci festivalu Mladí Ladí Jazz nebo Central European Jazz Competition.

Jan Kavka – piano; Marek Dufek – baskytara, kontrabas; Kamil Slezák – bicí

Jihočeský jazzový festival ČEZ 2020

07.08.2020 České Budějovice, Piaristické náměstí

Jihočeský jazzový festival ČEZ 2020

17:30 B/Y Organism – Jihočeský křest CD!

V pouhých 20 letech je Daniel Bulatkin již jednou z vůdčích osobností mladé jazzové generace v České republice, který navzdory svému věku již spolupracuje se světovou jazzovou špičkou (Ulf Wakenius, Gary Husband, Gergo Borlai, Tineke Postma, Justin Faulkner…). Kirill Yakovlev je multižánrový kytarista a skladatel (u nás dobře známý ze svého projektu CIRILIC), který má na svém kontě již dvě úspěšná alba. Toto duo spolupracuje s vytíženými evropskými bubeníky/sidemany Utsim Zimringem a Petrem Nohavicou. Organism usiluje o vytvoření nezapomenutelných hudebních textur a silných rytmů za použitím klavíru i varhan; kytary, duduku i balalajky; bicích, perkusí i elektroniky. Inspirováni world music, americanou, ambientem a bluesovou a jazzovou tradicí, Organism představuje novou syntézu žánrů a zvuků ve formátu varhanního tria.

19:30 AMC trio & Ľudová hudba Stana Baláža

Překračování i sjednocování tradičních žánrů. Jaké to je, když se folklór spojí s jazzem a klasikou?

AMC trio je kapela s originálním hudebním jazykem postaveným na jazzu, klasické hudbě a rocku. Ľudová hudba Stana Baláža z Prešova je tradiční lidová kapela, která se už víc než 11 let snaží nekompromisně udržovat tradici ryzího folklóru z východního Slovenska. Projekt těchto dvou formací hrajících na jednom pódiu se může zdát zvláštní, každopádně je ale plný barev, rytmů, neočekávaných změn, a hlavně plný nápaditých hudebních myšlenek a překvapivě výjimečného propojení.

Peter Adamkovič – klavír; Martin Marinčák – kontrabas; Stanislav Cvanciger – bicí, perkuse

Stanislav Baláž – housle, zpěv; Jozef Franek – viola, zpěv; Michal Germuška – akordeon, zpěv; Jozef Hrušovský – kontrabas, zpěv; Peter Germuška – cimbál, zpěv; Valéria Stašeková – zpěv

Jihočeský jazzový festival ČEZ 2020

21:00 Ondřej Pivec Organic Quartet

Varhaník Ondřej Pivec, nejlepší český hráč na hammondky, většinu svého profesního života tráví na cestách po boku amerického hvězdného zpěváka Gregoryho Portera. S ním se stal v roce 2017 spoludržitelem ceny Grammy. Organic Quartetu, své první kapele, však zůstal vždy věrný a využívá každé příležitosti v Česku si se svými hudebními přáteli zahrát. A vzhledem k celosvětové pandemii, která drží Ondřeje od jara více v Čechách, máme skvělou příležitost slyšet Organic Quartet i na našem festivalu.

Těšit se můžete na skladby z posledního alba Terms and Conditions Apply ale i starší publikem milované kousky z alb předešlých (a Anděly doceněných!).

Ondřej Pivec – hammondy; Libor Šmoldas – kytara; Tomáš Hobzek – kytara; Jakub Doležal – saxofon

Jihočeský jazzový festival ČEZ 2020

08.08.2020 České Budějovice, Piaristické náměstí

Jihočeský jazzový festival ČEZ 2020

17:00 Bobesh & hosté

Bobesh je instrumentální projekt Jirky Hebíka. Společně s vynikajícím saxofonistou Jiřím Haladou zazní mimo vlastní tvorby i skladby od velikánů jako jsou David Sanborn, Marcus Miller, Steps Ahead, Roy Hargrove, Candy Dulfer a další.

Jiří Hebík – křídlovka; Jiří Halada – saxofon; Petr Bidlo-basa; Daniel Heřman – kytara; Pavel Plášil-bicí; Ondřej Kabrna – klávesy; Imran Musa Zangi  – perkuse

19:00 Ondřej Ruml & Jazz Quintet – Ondřej Ruml zpívá Ježka, Voskovce a Wericha

Ondřej Ruml je všestranný zpěvák a hudebník, který spolupracuje s významnými českými umělci. Spolu s kapelou, kterou tvoří přední hudebníci současné jazzové scény, představí nově pojaté písně Osvobozeného divadla, z jeho alba Ondřej Ruml zpívá Ježka, Voskovce a Wericha (2014), které bylo velmi pozitivně přijato kritikou i veřejností a získalo ocenění Zlatá deska.

Ondřej Ruml – zpěv; Martin Brunner – piano; Martin Kopřiva – bicí; Rasťo Uhrík – kontrabas; Radek Zapadlo – saxofon; Miroslav Hloucal – trubka

21:00 CBC Bigband a hosté – Mr. Surka a CBC BIG BAND 

Profesionální bigband složený z předních českých sólistů pod vedením Miroslava Surky doprovázel např. Artura Sandovala či Jamese Morissona na Krumlovském hudebním festivalu.

Miroslav Surka, známý český trumpetista, mistr vysokých tónů, celoživotní muzikant, skladatel i dirigent bandu CZECH BIG COMPANY (CBC) více než 25 let doprovázel jako sólista v dechové sekci Karla Gotta, se svým bandem hrál po boku světových jmen jako jsou Bobby Shew (2008), James Morrison (2010) nebo Arturo Sandoval (2011). Mnoho sezón odehrál ve spolupráci s Martinem Kumžákem v orchestrech PAJKY PAJK a MOONDANCE a to nejen na koncertech, ale i ve známém televizním pořadu Stardance.

Na Piaristickém náměstí zazní nejlepší skladby legend jako byl Maynard Ferguson, Gordon Goodwin, Duke Ellington, Herbie Hancock, Arturo Sandoval.

Hosty big bandu budou Alex a Max Šestákovi.

Jihočeský jazzový festival ČEZ 2020

09.08.2020 Hluboká nad Vltavou, náměstí ČSL armády

Jihočeský jazzový festival ČEZ 2020

19:30 Štěpán Markovič Quartet

Rodák z Týna nad Vltavou a jedna ze zakládajících osobností Jihočeského jazzového festivalu, Štěpán Markovič, se svým kvartetem.

Štěpán Markovič – saxofon; Ondřej Kabrna – klavír; Vít Švec – kontrabas; Ondřej Švec – bicí

 

 

Jihočeský jazzový festival ČEZ 2020

20:15 Chantal Poullain Trio

Šansony Chantal Poullain – to je hluboko posazený sexy hlas, lahodná francouzština, jazzově laděná kapela pod vedením Štěpána Markoviče a atmosféra sladké Francie.

Chantal Poullain zpívá svoje vlastní písně, ale také tradiční francouzské šansony s šarmem jí vlastním. Koncertem provází Chantal Poullain v češtině a díky svému charismatu okouzlí publikum, jak to umí jen ona.

Chantal Poullain – zpěv; Štěpán Markovič – saxofon; Ondřej Kabrna – klavír; Vít Švec – kontrabas

zdroj: WEB festivalu www.sbjf.cz