Hope for Prague: Daniel Hope rozezní Prahu koncertem na unikátní plovoucí scéně na Vltavě
Daniel Hope

Hope for Prague: Daniel Hope rozezní Prahu koncertem na unikátní plovoucí scéně na Vltavě

Mezinárodní hudební festival Struny podzimu zveřejnil podrobnosti k výjimečnému koncertu, který uspořádá 19. září přímo na hladině Vltavy. Britský houslista Daniel Hope zde zahraje na plovoucí scéně mezi mostem Legií a Slovanským ostrovem, v blízkosti Národního divadla a s úchvatným panoramatem Pražského hradu v pozadí.

„Reagujeme takto na situaci, kdy kulturní život na několik měsíců takřka utichl. Koncert Hope for Prague bude oslavou návratu společně sdílených živých hudebních zážitků do Prahy i do celého kulturního světa,“ těší se zakladatel Strun podzimu Marek Vrabec na vůbec první venkovní koncert v téměř pětadvacetileté historii festivalu.

Diváci si koncert vychutnají z rozměrného hlediště na pontonech na hladině Vltavy u Slovanského ostrova. Prostřednictvím televize ARTE, která v koprodukci s Českou televizí koncert zaznamenává, zazní z Prahy vzkaz, že Praha opět zní hudbou „Prague Sounds again!“ doslova do celého světa.

Nejen poprvé v historii festivalu venku, ale i poprvé v historii Prahy vzniká ve spolupráci s Povodím Vltavy a Státní plavební správou na tomto místě na Vltavě rozsáhlá plovoucí scéna a hlediště o ploše více než 100 m2. V takto vzniklém vltavském auditoriu přímo na hladině řeky a s nejlepším výhledem na jeviště i dominanty hlavního města se pohodlně usadí až 1 000 diváků.  Jeviště pro Daniela Hopea a dvacetičlenný Epoque Orchestra podle návrhu Šimona a Michala Cabanových, umístěné zády k mostu Legií a čelem ke Slovanskému ostrovu, je zárukou neopakovatelného, ale i dokonalého zvukově-vizuálního zážitku v dechberoucích kulisách Prahy.

Britský fenomén Daniel Hope, žák legendárního Yehudiho Menuhina, provede společně s českým ansámblem Epoque Orchestra program Vivaldi – Recomposed, novodobou verzi Čtvera ročních období britského skladatele Maxe Richtera.

Hope for Prague: Daniel Hope rozezní Prahu koncertem na unikátní plovoucí scéně na Vltavě
Daniel Hope a Marek Vrabec

„Je tomu sedm let, co jsem poprvé koncertoval v Praze na Strunách podzimu. Zamiloval jsem si tehdy město i festival, takže z možnosti vrátit se sem a zahrát na tomto unikátním koncertu jsem nadšený. Praha nabízí jedno z nejkrásnějších panoramat na celém světě a těším se, až v září ukážeme světu, že Praha opět zní a že hudba má léčivou moc,“ říká Daniel Hope.

Festival podpoří domácí umělce nejen účastí Epoque Orchestra, ale také originálním prologem. V něm ve světové premiéře zazní také Smetanova Vltava v úpravě mezinárodně úspěšných tvůrců elektronické scény Floexe a Toma Hodge. Vstupenky jsou k dispozici na webu Strunypodzimu.cz.

Daniel Hope platil za hvězdu už při své festivalové premiéře před sedmi lety. Jeho tehdejší koncert v Rudolfinu patří k těm nejpamátnějším v celé festivalové historii. Hope od té doby pokračuje v upevňování pozice jednoho z nejvýznamnějších houslistů světa. Proslul nejen díky interpretační kvalitě, ale i širokému spektru realizovaných projektů či kurátorství koncertních sérií pro festivaly po celém světě. V době omezení souvisejících s šířením pandemie koronaviru vyslal Hope poselství v podobě řady koncertů komorní hudby z jeho obývacího pokoje v Berlíně. Série nazvané „Hope @ Home“ se zúčastnili umělci jako sir Simon Rattle, Magdalena Kožená, Max Raabe a Max Richter. Do dnešního dne ji sledovalo více než 5 milionů diváků.

Richterovo Recomposed s Danielem Hopem se stalo jedním z nejúspěšnějších titulů vydavatelství Deutsche Grammophon. Richterova úprava Čtvera ročních období je právem považována za fascinující dílo, které respektuje Vivaldiho originál, ale zároveň se nebojí utvářet jeho novou barvu a tón s citem současného skladatele. V průběhu programu se mezi oběma skladateli vytváří dialog, který dává vzniknout organickému a vzrušujícímu spojení.

Čtyřiadvacáté Struny podzimu se uskuteční ve dvou blocích – v září venku, v listopadu uvnitř. V září v Praze kromě Daniela Hopea vystoupí také jazzový kontrabasista Avishai Cohen. Uvnitř v koncertních sálech se v listopadu představí berlínští průkopníci akustického techna Brandt Brauer Frick Ensemble, kontratenorista Andreas Scholl, nejčistší brazilskou bossa novu zahraje Vinicius Cantuaria a na závěr návštěvníky festivalu potěší doyen české hudební scény Jiří Suchý ve scénickém Recitalu.

Program

Smetana: Vltava (Recomposed by Floex & Tom Hodge), světová premiéra
Vivaldi: Four Seasons (Recomposed by Max Richter)

Obsazení

  • Daniel Hope – housle
  • Epoque Orchestra

Zdroj: tisková zpráva