Blíží se 1.ročník jedinečného festivalu: V Loukově u muziky!
Romanovská/Tichý/Hrubý

Blíží se 1.ročník jedinečného festivalu: V Loukově u muziky!

Co nevidět vypukne nový festival! Byť malý, ale pořádně krevnatý a nesmírně zajímavý. Dějištěm bude malá obec Loukov poblíž Světlé nad Sázavou, proto se festival jmenuje V LOUKOVĚ U MUZIKY. Pořádá jej muzikant Michal Hrubý a nadšenec Jan Hejtmánek. (V minulých letech se mimochodem podíleli na organizování festivalu Dobršská brána.) Koncerty se odehrají ve stodole na statku Jana Hejtmánka a v kostele sv.Markéty. V sobotu 18.července od 14.hodin návštěvníky čekají čtyři koncerty, v neděli brzy ráno pak proběhne ještě hudební vítání Slunce. O žaludky se postará domácí kuchyně Hejtmánků, pít se bude kácovské pivo…

1.ročník festivalu odstartuje v sobotu 18.července ve 14.00 v kostele sv.Markéty trio Romanovská/Tichý/Hrubý, jež čtenářům Jazzportu jistě netřeba představovat; jejich eponymní album jsem tady recenzoval. Doplní je saxofonista Zdeněk Závodný, jinak umělecký ředitel pardubického Divadla 29; v letech 2015-2019 byl též dramaturgem královéhradeckého festivalu Jazz Goes To Town (rok co rok jsem přinášel exkluzivní reporty). O jeho instrumentálních schopnostech jsem tady psal již také, ať už v souvislosti s freejazzcoreovým triem Frisk či Pražským improvizačním orchestrem.

Blíží se 1.ročník jedinečného festivalu: V Loukově u muziky!

Ve stodole poté v 16.00 zahřmí jedinečné trio známých brněnských hudebníků, sestavené speciálně pro loukovský festival – Peter Graham & Ivan Palacký & Pavel Zlámal. O těchto osobnostech improvizované hudby jsem tady také psal, zvláště pak o Zlámalovi. Tak tohle bude dozajista nářez!

Další lahůdka: Garth Knox! Světoznámý houslista vystoupí sólově v 18.00 v kostele sv.Markéty. Ostruhy získal ve slovutných souborech soudobé vážné hudby Arditti Quartet a Ensemble Intercontemporain. V současnosti hraje především na violu d´amore a středověké „skřipky“, takže jeho sólový recitál bude inspirován starou hudbou s keltskou příchutí.

Sobotu ve 20.00 zakončí ve stodole Borbély Mihály Polygon Trio. Tedy maďarská (potažmo balkánská) lidová hudba v novém, a nejen jazzovém hávu. Borbély Mihály hraje na saxofony, klarinety a různé lidové píšťaly, cimbalista Lukács Miklós učinil z tohoto nástroje multižánrový fenomén a perkusista Dés András patří k těm nejcitlivějším rytmickým hráčům. Vskutku festivalové vyvrcholení!

V neděli 19.července v 5.05 pozdraví Slunce (jež vyjde v 5.13) svými saxofony a klarinety Pavel Zlámal, Michal Hrubý a Zdeněk Závodný. Pozdrav Slunci – vskutku nádherný festivalový epilog!

Lístky na festival V Loukově u muziky lze objednat na emailové adrese muzika.loukov@centrum.cz . Ty budou pak fyzicky připraveny v pokladně festivalu za cenu 400 Kč. V ceně je zahrnuta případná doprava od vlaku ze Světlé nad Sázavou do Loukova. Bez objednání, přímo na místě, bude vstup za 450,-.

A tady to všechno příští sobotu vypukne.